24sata

FACEBOOK RATNICI

- Piše: ANAMARIJA BURAZER

Predsjedni­čki kandidati znaju kako se najbrže i najjeftini­je obratiti potencijal­nim biračima pa svoje misli, fotografij­e i želje dijele s njima putem Facebooka.

Na Veliku Gospu naslušali smo se u propovijed­ima o štetnosti visoke tehnologij­e, a upravo kandidatki­nja koja naviše teži potpori Crkve najviše ima i koristi od društvenih mreža. Kolinda Grabar Kitarović ima više pratitelja nego svi ostali kandidati zajedno. Točnije, oni nemaju ni upola njenih “lajkaša”, kojih je više od 752.000. Jedini s još šesterozna­menkastim brojem pratitelja je bivši sudac i iznenađenj­e europarlam­entarnih izbora, Mislav Kolakušić. Otkad je ušao u EU parlament, zatvorio je gotovo sve komunikaci­jske kanale te plasira misli samo kad procijeni da mu to odgovara.Iza sebe ima masu od 157.500 Facebook sljedbenik­a. Objave mu obično počinju s “Mislav Kolakušić”, iz čega se ostavlja dojam da se obraća u trećem licu.

- Po takvom načinu komunikaci­je bio je poznat Merčep, koji je rekao ‘Tomislav Merčep nikada o sebi ne govori u trećem licu’. To je inače znak jedne vrste poremećaja osobe koja sebe doživljava kao objekt i subjekt, a kod nas se percipira kao obra

zac ponašanja. Ovdje političari time žele pokazati da nisu osobe nego nositelji autoriteta bez ljudskih slabosti - pojasnio je politički analitičar Žarko Puhovski. Osim Kolakušića,

IZA KOLINDE 752.000 LAJKAŠA Facebook je postao političko bojište na kojem predsjedni­čki kandidati odmjeravaj­u snage

gotovo samo Facebookom s javnosti komunicira i Miroslav Škoro. Njega prati 74.000 ljudi. Spreman je na izjave medijima kad ga uhvate na svečanosti­ma na kojima se mahom okupljaju političari. Ipak najaktivni­ji na toj društvenoj mreži je Zoran Milanović, koji ondje komentira sve aktualne događaje. Čini se da u pretkampan­ji više obilazi zemlju nego dok je bio premijer.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia