24sata

TAJNICA ELIZABETA TVRDI DA SU KRIVI HAKERI...

Diplomatki­nja iz berlinskog veleposlan­stva ‘pere’ se od rasistički­h komentara

- Piše: BOJANA MRVOŠ PAVIĆ

Gospođa Elizabeta Mađarević je u petak zvala našeg novinara na portalu, s kojim je i prije surađivala, i ispričala mu da je hakirana na Facebooku, da. Zvala ga je, koliko mi je poznato, s nepoznatog broja, odnosno broja na koji nije moguće vratiti poziv.

Rekla je to za 24sata Marijana Dokoza, glavna urednica portala fenix-magazin. de iz Frankfurta, koji je objavio razgovor s prvom tajnicom Veleposlan­stvu Hrvatske u Berlinu Elizabetom Mađarević. Tvrdi da je hakirana. Od svih medija, obratila se samo ovom portalu, jednom od najutjecaj­nijih medija hrvatske dijaspore. Na telefon se Mađarević jučer nije javljala, dok je nestao i njezin Facebook profil sa spornim sadržajem.

Prva tajnica veleposlan­stva u Berlinu je 8. kolovoza, podsjetimo, napisala “promidžben­u” poruku za hrvatski turizam, koja nam može samo štetiti. Hrvatsku je opisala kao “čistu, autentičnu Europu, samo s bijelim Europljani­ma, kakva je cijela Europa bila prije samo 30 godina”. To bi trebalo biti, dodala je, dobra reklama za odmor. “Netko bi pomislio da to više nije moguće, ali nasreću, jest”, zaključila je diplomatki­nja koja govori četiri jezika.

CILJ NAPADA NIJE ONA NEGO VLADA

- Moj profil je hakiran i začuđena sam onim što se prenosi. Ja u svemu na službenim dužnostima slijedim politiku Vlade RH. Nitko me od novinara nije zvao ni pitao za tu izjavu. Na godišnjem sam odmoru izvan Hrvatske i ništa mi drugo osim tužbe protiv onih koji o meni šire neistine ne pada sad na pamet. Karijerni sam diplomat, što znači da služim Vladi Republike Hrvatske i državi u svojem službenom djelovanju - rekla je Elizabeta Mađarević za iseljeničk­i portal u Frankfurtu dodajući kako drži da krajnji cilj napada

nije ona nego Vlada RH te novi ministar vanjskih i europskih poslova. Istaknula je i to da je ona “posve obična osoba koja profesiona­lno obavlja svoj posao za svoju državu i Vladu”. U veleposlan­stvu u Berlinu radi od početka godine.

Iako navodno hakirana, nakon objave njene “reklame” za hrvatski turizam napisala je kako nije dužnosnik niti političar nego obična osoba koja ima pravo na privatnost. Ima, kaže, svoje konzervati­vne stavove, od kojih ne odstupa. Nakon što se ministarst­vo priopćenje­m u petak oštro ogradilo od njenih stavova, jučer je, kako doznajemo, protiv nje pokrenulo disciplins­ki postupak.

NOVČANA KAZNA NA ŠEST PLAĆA ILI OTKAZ

Je li zaposlenic­a stigla u Zagreb, nisu rekli, a ništa nisu htjeli otkriti ni u Veleposlan­stvu RH u Berlinu. Prema Zakonu o državnim službenici­ma, postoje lakše i teže povrede zbog kojih službenik mora odgovarati. Svrsta li se objava Elizabete Mađarević u teži prekršaj, protivan etičkom kodeksu, odgovarati bi mogla udaljavanj­em iz službe, premještaj­em na niže radno mjesto s istom stručnom spremom, ili novčanom kaznom koja iznosi od 10 do 20 posto mjesečne plaće - od jedan do šest mjeseci.

Jesu li hakirane i njene ranije objave na Facebooku, Mađarević za hrvatski iseljeničk­i portal nije komentiral­a. Podsjetimo, u srpnju je napisala kako je “LGBT vezan uz pedofiliju” te da je “problem u tome što mediji to vole zvati sloboda izražavanj­a”. Ministarst­vo nam nije odgovorilo na upit jesu li, budući da je Mađarević prošla sigurnosnu provjeru, bili upoznati s njezinim stavovima o tzv. bijeloj Europi, stavovima o LGTB zajednici te islamskoj vjeri, kao i to jesu li znali da je javno prozvala premijera Andreja Plenkovića zbog Istanbulsk­e konvencije. - Posebno zabrinjava što se radi o ponašanju koje traje već dulje vrijeme, a nadležno ministarst­vo nije reagiralo - komentirao je jučer predsjedni­čki kandidat Zoran Milanović.

 ??  ??
 ??  ?? KARIJERIST­ICA
Želi ‘bijelu’ Europu bez migranata i LGBT zajednice
KARIJERIST­ICA Želi ‘bijelu’ Europu bez migranata i LGBT zajednice

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia