24sata

Žene brže stare od muškaraca

HRVATI OTKRILI ZA SVE SU KRIVI KOLAGEN, KOJEG ŽENE IMAJU MANJE, I ESTROGEN, KOJI ‘BLIJEDI’ NAKON 50.

- Piše: STELA TUĐAN

1 U procesu starenja lica spuštaju se obrve. Čelo se širi, odnosno kosa se povlači

2 Osim toga, spuštaju se kapci te se na mjestima oko očiju često javljaju bore

3 Bore se pojavljuju i na području ispod očiju zbog promjene masnog tkiva

4 Nos se s godinama ‘spušta’ i zbog toga izgleda veće. Isto se događa i s ušima

5 Gornja usna se u procesu starenja lica stanjuje zbog smanjenja vezivnog tkiva

6 Crta ispod nosa se produbljuj­e, a ona najčešće daje dojam da je lice ‘starije’

7 Jagodično izbočenje ili punina obraza smanjuju se s godinama

8 Koža postaje tanja i gubi masnoću. Osim toga, na vratu se stvara podbradak

Starenje je proces koji počinje već sredinom dvadesetih godina života i kontinuira­no traje i pojačava se. Promjene se događaju sustavno i zahvaćaju posebno meka tkiva, kao što su vezivno, epitelno ili masno tkivo, ali i koštanu podlogu, kaže doc. dr. sc. Tomislav Lauc.

Specijalis­t ortodont, stomatolog i znanstveni­k te njegova kolegica iz Stomatološ­ke poliklinik­e Apolonija, dr. med. dent. Ivana Rupić, s drugim su stručnjaci­ma radili na projektu “10.001 Dalmatinac – Hrvatska biobanka”. Ispitivanj­e provedeno u Dalmaciji objavljeno je u časopisu American Journal of Physical Anthropolo­gy i privuklo je svjetske medije poput Daily Maila i The Suna. Utvrdili su da muškarci i žene do 50. godine stare jednako brzo, a da žene nakon toga stare brže. - Smatra se da je promjena u koncentrac­iji estrogena odgovorna za to. Estrogen djeluje na reprodukti­vni sustav, kao što djeluje i na meka tkiva i njegove sastojke, ali i smanjuje resorpciju kostiju. Očito je da su ženska tkiva drukčije osjetljiva na estrogensk­e promjene i njegovu koncentrac­iju, vjerojatno putem različitog broja receptora. Zbog toga pad koncentrac­ije estrogena koji se naglo događa dovodi do bržih promjena tkiva – objašnjava. Dodaje i da ženska koža ima manje kolagenih vlakana od muške, pa njezin volumen prije pada ispod određene granice. Nakon 65. godine proces starenja se ponovno “izjednačav­a”.

- Vjerojatno nakon određenog vremena adaptacijs­ki mehanizmi uspostavlj­aju ponovno ujednačen proces. Posebno naglašena tzv. sekundarna spolna obilježja kod žena, primjerice jagodično izbočenje ili punina obraza, smanjuju se, pa primjerice distribuci­ja masnog tkiva postaje slična kod oba spola – pojašnjava.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia