24sata

Bučino ulje sjajno ide i u sladoled!

HOBI POSTAO POSAO Zagorska obitelj Štorga proizvede oko 2200 litara crnog ulja na godinu i sve lako proda

- Piše: DANICA PLANTAK

Supružnici Jeronim i Silvija Štorga iz Presečna kod Novog Marofa u svom OPG-u već pet godina uzgajaju buče, od kojih prave bučino ulje. U početku je to bilo za vlastite potrebe, a svake su godine povećavali proizvodnj­u, pa danas rade ulje i za prodaju. Na 2,5 hektara posadili su austrijsku uljnu sortu tikve gleisdorfe­r.

- Daje dobro i aromatično ulje. Iz naše proizvodnj­e dobijemo oko 1200 kilograma koštica, a trebaju nam oko tri tone. Ostalo dokupimo od troje kooperanat­a i napravimo oko 2200 litara crnog ulja. Naše je ulje uvijek svježe. Na prešanje vozimo po 50 kilograma koštica kad imamo zadnjih 20-30 litara ulja kaže Jeronim Štorga.

GRICKALICE S OKUSOM ČILIJA

Proizvode dvije vrste bučina ulja. U domaće crno ulje dodaju 20 posto suncokreto­va i za litru im treba od 2,5 do 2,7 kilograma koštica. Litra kod njih stoji 80 kuna, pola litre 45, a 2,5 decilitara 30 kuna. Za litru čistog Varaždinsk­og bučinog ulja Premium trebaju oko 3,5 kilograma koštica. To ulje pakiraju u pola litre, što stoji 80 kuna, a 2,5 decilitara je 40. Ulja prodaju na izložbama i sajmovima, a najviše na kućnom pragu. Dosta ga završi i u inozemstvu, kupuju ga i ljudi koji rade vani kada dođu na godišnji odmor. Planiraju širiti proizvodnj­u. - Bučino ulje je zdravo za prostatu, pospješuje probavu, smanjuje kolesterol. Pogotovo su zdrave sjemenke, koje imaju puno vitamina E i vrlo su dobra grickalica. Bučino ulje se koristi najviše za salatu, za sir s vrhnjem, s lukom… Nije preporučlj­ivo za prženje, iako su neki moji prijatelji pržili jaja na bučinu ulju i kažu da je dobro. Mi ga jedemo i sa sladoledom. Na sladoled od vanilije stavimo bučino ulje i malo sjemenki i to je vrlo dobro. Ja ga pijem svaki dan po 0,2 ili 0,3 dcl i osjećam se super. U ponudi imamo još i pržene slane sjemenke buče te one s okusom čilija. Počeli smo ih pakirati i s okusom češnjaka, i to po 10 dkg za 10 kuna, te ih isto prodajemo na sajmovima i kućnom pragu - kaže Jeronim.

KOŠTICE MORAJU I POLIRATI

Berba inače počinje sredinom kolovoza, a ove će godine zbog vremenskih uvjeta kasniti oko tri tjedna. Sad im treba puno sunca da bi dozorile. Berba traje najmanje mjesec dana. – Pokupimo ih na polju i prikolicom vozimo u garažu. Tamo ih možemo čistiti bez obzira na kišu. S koštica treba isprati svu sluz da se ne bi usmrdjele. a nakon sušenja treba ih i provjetrit­i. Koštice koje pripremamo kao grickalice moramo i polirati. Sušimo ih na suncu, a ako je kiša, u garaži u sušari - objašnjava Jeronim. Beru s djecom, Dajanom (22), Karlom (17) i Patrikom (14), a pomažu im i susjedi i prijatelji. Polovice buča iz kojih izvade koštice voze natrag na polje i preoru ih. Od buče se rade fine juhe, a od bučina brašna dobri su i kruh te kolači. OPG Štorga u svibnju ove godine osvojio je srebrnu medalju za svoja ulja na međunarodn­oj izložbi Alpe-Adria u Varaždinu.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia