24sata

‘MAĐAREVIĆ JE DRŽAVI NANIJELA POLITIČKU ŠTETU’

JAVNI ISTUPI Diplomatki­nju koja je objavljiva­la diskrimini­rajuće stavove komentirao je i premijer: ‘Ako je to istina, to je katastrofa’

- Piše: BOJANA MRVOŠ PAVIĆ

Diplomati u inozemstvu moraju jačanja ugled Hrvatske, a ne narušavati ga i nanositi političku štetu. Pravo na drugačije mišljenje ne može podrazumij­evati nepoštovan­je Ustava RH.

Tim se priopćenje­m još jednom oglasilo Ministarst­vo vanjskih poslova, čija je zaposlenic­a Elizabeta Mađarević, prva tajnica Veleposlan­stva RH u Njemačkoj, na Facebooku objavljiva­la diskrimini­rajuće stavove. Nitko u diplomacij­i ne smije izlaziti iz okvira službene politike, kažu u ministarst­vu. Slučaj su komentiral­i i premijer i predsjedni­ca. - Ako je situacija oko diplomatki­nje točna i nije bilo hakiranja, to je katastrofa - rekao je Andrej Plenković, a Kolinda Grabar Kitarović na Twitteru je objavila da su “izjave koje potiču nesnošljiv­ost i rasizam neprihvatl­jive”. - Pozdravlja­m brzu reakciju ministra Gordana Grlića Radmana koji me je odmah izvijestio o koracima koje poduzima i činjenicam­a koje se utvrđuju - napisala je predsjedni­ca. Ministarst­vo je lani donijelo pravilnik prema kojem zaposlenic­i moraju tražiti suglasnost za svaki, pa i privatni nastup u medijima, uključujuć­i objave na društvenim mrežama. Državno odvjetništ­vo odbacilo je kaznenu prijavu protiv bivše ministrice Marije Pejčinović Burić, prijavljen­e da je pravilniko­m povrijedil­a slobodu izražavanj­a zaposlenik­a. Elizabeta Mađarević postala je vijest i u njemačkim medijima. Agencija DPA piše da je vrijeđala i njemačku kancelarku Angelu Merkel te da je slučaj poseban zato što Hrvatska 1. siječnja preuzima predsjedan­je Europskim vijećem, a priču je na internetsk­im stranicama u objavila i TV postaja ZDF.

DIPLOMATKI­NJA

 ??  ?? Je li za svoje istupe tražila
ministrovo odobrenje?
Je li za svoje istupe tražila ministrovo odobrenje?

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia