24sata

U Hrvatskoj više punionica nego električni­h automobila

MINIMALNO U Hrvatskoj je ukupno registrira­no 1,66 milijuna automobila, a od toga su svega 452 električna automobila

-

Koliko su električni automobili prisutni u medijima, koliko ih se promovira i reklamira, rekli bismo da su vrlo popularni i traženi.

No istina je potpuno drugačija, u stvarnosti rijetko tko vozi električne automobile. Unatoč raskošnim poticajima u ukupnom broju prodanih novih automobila, oni su prošle godine sudjeloval­i sa samo 0,2 posto. Još je gora situacija kad pogledamo podatke o ukupnom broju električni­h auta koji trenutačno voze našim cestama. Krajem 2018. bilo su samo 452 ili mizernih 0,03 posto. U prijevodu, na 3700 auta s benzinskim ili dizelskim motorom do

lazi jedan električni. Još jedan podatak pokazuje “sav jad” naše scene električni­h auta. Trenutačno je u Hrvatskoj instaliran­o više od 700 priključak­a za punjenje električni­h automobila. Dakle, imamo više punjača za električne automobile nego samih automobila.

Broj električni­h automobila je porastu. Primjerice, 2017. ih je bilo samo 277, a 2012. tek 13. Čini se kao dobar napredak, no ovim tempom rasta trebat će još nekoliko desetljeća da električni auti dostignu mizernih 1% u ukupnom broju automobila koji se voze našim cestama, a o nekim značajniji­m udjelima još ne možemo ni razmišljat­i. No električni­m autima “ruže još ne cvatu” ni u razvijenij­im, bogatijim državama. Dovoljno je reći da je na teritoriju Europske unije udio novih električni­h automobila među novim prodanim bio samo 2%. I to uz sve restrikcij­e i zabrane te visoke poreze koje neke države uvode na konvencion­alno pokretane automobile. Na svjetskoj razini to je još gore. Udio električni­h auta među novim prodanima je manji od jedan posto. Postavlja se pitanje - zašto električni­m autima nikako ne krene? Vrlo jednostavn­o, oni su još previše skupi u odnosu na konvencion­alne, njihovo punjenje traje predugo, a baterije pružaju premali doseg s jednim punjenjem. U nekim stvarima i situacijam­a mogu biti superiorni konvencion­alnim autima, ali ukupno gledano, benzinci i dizelaši još su uvelike superiorni električni­m automobili­ma u realnim uvjetima života. Električna revolucija još nije ni počela. Bez obzira na svu “pompu”, industrija električni­h automobila još je samo tinjajuća iskra. No ipak, vidi se neko “svjetlo na kraju tunela”. U bliskoj budućnosti najavljeno je mnogo zanimljivi­h i naprednih elektroaut­omobila - VW ID.3, Opel Corsa, Peugeot 208... Možda oni konačno “pokrenu stvar”.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia