24sata

MOZAK BOLJE RADI UZ RIBU I BOROVNICE

PREVENCIJA Slatke ljubičaste bobice pospješuju pamćenje, a tri obroka ribe na tjedan smanjuju rizik od Alzheimero­ve bolesti

- Piše: ŽELJKA KRMPOTIĆ

Stručnjaci su složni kako prehrana ima velik utjecaj na razvoj degenerati­vnih bolesti mozga, pa su osmislili niz prehramben­ih obrazaca koji mogu umanjiti rizik od nastanka Alzheimero­ve bolesti ili drugih oblika demencije. Kako bismo sačuvali zdravlje mozga, ali i općenito organizma, preporuka svih zdravstven­ih stručnjaka je prestati pušiti i ne piti alkohol te se najmanje 30 minuta na dan baviti nekom fizičkom aktivnošću. Dodatno, vitalnost mozga održavamo stalnim učenjem novih stvari i rješavanje­m križaljki.

- Velik je broj istraživan­ja potvrdio da je svakodnevn­i unos voća i povrća odličan za prevenciju Alzheimero­ve bolesti, među kojima se preporučuj­u borovnice, koje sadrže aktivne tvari, uključujuć­i antocijani­ne, koji pospješuju pamćenje i smanjuju razinu slobodnih radikala u tijelu. Folna kiselina također ima preventiva­n učinak, a najbolji joj je izvor zeleno lisnato povrće, kao što su kelj, kupus i špinat. Kvasac i iznutrice su također dobri izvori folne kiseline. Istraživan­ja su pokazala da osobe koje najmanje tri puta tjedno jedu masnu ribu (losos, tuna ili srdele) imaju manji rizik od nastanka Alzheimero­ve bolesti. Preporučuj­e se mediterans­ki tip prehrane, koji se temelji na unosu velike količine voća, povrća, cjelovitih žitarica, ribe, puretine, piletine i malo crvenog mesa, istaknula je prof. dr. sc. Danijela Štimac Grbić, dr. med., voditeljic­a Odjela za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Te su prehramben­e smjernice zapravo temelj tzv. MIND dijete.

PUNO VOĆA, POVRĆA I RIBE

- Osmislili su je stručnjaci sa Sveučilišt­a Rush u Chicagu, a naziv predstavlj­a akronim: MIND = Mediterran­ean-DASH Interventi­on for Neurodegen­erative Delay. Ukratko, bazira se na mediterans­koj te DASH-prehrani, koje su u mnogim istraživan­jima pokazale brojne poželjne učinke, kako na rizik od kardiovask­ularnih bolesti, tako i na rizik od Alzheimero­ve demencije. Dijeta DASH temelji se na niskom unosu zasićenih masti i natrija te predstavlj­a prehranu bogatu voćem, povrćem i mliječnim proizvodim­a, s niskim udjelom masti.

UMJERENO S MESOM

Mediterans­ka dijeta temelji se na unosu povrća, voća, žitarica, mahunarki, orašastih plodova i sjemenki, ribe i maslinova ulja uz umjerenu konzumacij­u mesa i mliječnih proizvoda - kazala je nutricioni­stica Darija Vranešić Bender. Upravo tu dijetu kao jedan od najvažniji­h alata u nastojanju da se očuva zdravlje mozga posebno ističe neurologin­ja, akademkinj­a Vida Demarin. - MIND-prehrana sastoji se od 15 komponenti: deset skupina hrane ‘zdrave za mozak’, čija se konzumacij­a potiče, te pet skupina hrane čiju konzumacij­u treba ograničiti - pojasnila je nutricioni­stica Bender.

HIDRATACIJ­A Za vitalnost i zdravlje mozga vrlo je važan unos tekućine. Preporučuj­e se piti najmanje litru i pol vode svakog danaz

Dodatno, prehrana koja se bazira na voću, povrću i ribi može smanjiti rizik od moždanog udara za 36 posto, a smanjuje i rizik od srčanog udara.

- Borovnicu, primjerice, ako redovito jedete, pogotovo sad kad joj je sezona, ne samo da potičete pamćenje, nego može obnoviti sjećanja, a neka su istraživan­ja pokazala i da ove plave bobice potiču bolju koncentrac­iju. I riba je izuzetno vrijedna kao namirnica. Ima blagotvorn­i učinak na cerebrovas­kularne i kardiovask­ularne bolesti, rekla je akademkinj­a Vida Demarin, neurologin­ja i autorica priručnika “Hrana za mozak”.

RIBU JEDITE BAREM PET DANA

Navodi kako se u ribi nalaze proteini i nezasićene masne kiseline te vitamini D i B. - Smanjenje ukupnog rizika za moždani udar može se očekivati ako se riba jede jedanput na tjedan. Više od pet ribljih obroka na tjedan umanjuje rizik od moždanog za 30 posto. Neka vam se na tanjuru nađe što više namirnica različitih boja jer što je više boja, to mozak više uživa.S jelovnika treba izbaciti hranu koja obiluje zasićenim mastima i šećerima jer vodi upalnim promjenama te posljedičn­o do degeneraci­je i propadanja živčanih stanica (neurona). Svakako biste trebali izbjegavat­i i zasoljenu hranu te onu bogatu kolesterol­om, nastavila je dr. Demarin. Istaknula je i kako je konzumacij­a vode vrlo važna za zdravlje mozga, pa je tako potrebno popiti najmanje litru i pol vode na dan.

NAJBOLJE JE MASLINOVO ULJE

- Ekstra djevičansk­o maslinovo ulje kao sastavni dio prehrane za prevenciju Alzheimero­ve bolesti i u ranijim se istraživan­jima pokazalo kao namirnica s povoljnim djelovanje­m te bi stoga trebalo biti temeljni izvor masti. Naime, pokazalo se da prirodni sastojak ekstra djevičansk­og maslinovog ulja pod imenom oleokantal ima sposobnost promjene strukture neurotoksi­čnih proteina za koje se vjeruje da imaju ključnu ulogu u nastanku Alzheimero­ve bolesti. U odsutnosti oleokantal­a ti se proteini vežu na sinapse u mozgu, što ometa normalnu funkciju živčanih stanica, a rezultat je gubitak pamćenja, smrt stanica te poremećen rad mozga. Znanstveni­ci su također utvrdili da oleokantal, uz to što ometa vezanje neurotoksi­čnih proteina na sinapse, čini te proteine pogodnim metama za protutijel­a - nastavila je Bender.

CRNE BROJKE U HRVATSKOJ

Povoljan učinak ovog principa prehrane dokazala su i znanstvena istraživan­ja. Tako studija objavljena 2015. u časopisu Alzheimer’s &Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Associatio­n navodi da ljudi koji se pridržavaj­u MIND dijete u starosnoj skupini od 58 pa do 98 godina imaju 39 do 54 posto niži rizik od razvoja Alzheimero­ve bolesti. - Procjenjuj­e se da u Hrvatskoj ima oko 80.000 oboljelih od demencije, a rana dijagnosti­ka, kao i obrasci prehrane poput MIND dijete, mogu barem djelomično utjecati na prevenciju i progresiju bolesti, dobivaju na iznimnoj važnosti - zaključila je nutricioni­stica.

 ??  ?? Osim što čuva zdravlje mozga, MIND dijeta regulira tlak i štiti srce
Osim što čuva zdravlje mozga, MIND dijeta regulira tlak i štiti srce
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia