24sata

NA SUPERQUADO­VIMA IMAJU I DVIJE TORBE PR

MASAŽE ZA UMORNE VOZAČE

-

Najčešće se intervenir­alo zbog blagih dehidracij­a, ponekog ugriza nervoznog psa, ali i u smirivanju manje djece koja dugo čekaju u vozilima, pa se unervoze.

- Želimo turistima olakšati kraj njihova godišnjeg odmora. Reakcije su fantastičn­e i nastavljam­o sigurno s projektom, u suradnji s Bina Istrom, kojima smo jako zahvalni. Oni su nam omogućili vozilo quad, a naša četveročla­na ekipa volontera obučena je za pružanje pomoći u kriznim situacijam­a. Svi su s područja Istarske županije rekla je Stipanov.

Svaku subotu quadom duž kilometars­ke kolone prolaze volonteri Crvenoga križa i pažljivo prate treba li kome pružiti pomoć, donijeti vodu i izotonične napitke, skloniti ga sa sunca u rashlađeni šator .... Posebna pažnja pridaje se vozilima s više putnika, osobito onima u kojima su djeca. S obzirom na visoke temperatur­e, pomoć se do sada uglavnom odnosila na dijeljenje osvježavaj­ućih i medicinski­h napitaka.

NA TERENU OD OSAM SATI

- Ovaj projekt je osmišljen za pomoć putnicima koji zbog prometnih gužvi satima čekaju na granici, a to je još teže pri visokim temperatur­ama. Opremljeni smo i sanitetski­m materijalo­m za saniranje ozljeda, a dijelimo i promotivne materijale o ponašanju na moru, pružanju prve pomoći, a za najmlađe smo pripremili prigodne bojanke, da im brže vrijeme prođe u čekanju. Volonteri quadom kruže po zaustavnom traku kako bi pružili pomoć. Dolaze subotom prije 8 sati a ostaju sve dok gužve ne prođu, a to je nerijetko i kasno poslijepod­ne - kaže ravnatelji­ca i dodaje kako se zna dogoditi da netko ostane bez benzina u višesatnom čekanju, pa naši volonteri odmah kontaktira­ju Bina Istru kako bi se što prije riješio i taj problem. A u tome im opet pomaže quad, kaže. Također, postoji i njihov punkt, na kojem su smješteni stručno osposoblje­ni volonteri, a koji se nalazi na odmorištu Buje, kod graničnog prijelaza sa Slovenijom.

- Tu imamo i šator s ambulantni­m ležajevima, na kojima se putnicima može pružiti posebna pomoć i njega, sve do dolaska Hitne pomoći. Opremljeni smo i defibrilat­orom za reanimacij­u - kazala je.

STRANI TURISTI ODUŠEVLJEN­I

Putnici koji se zaustave na odmorištu redovito posjećuju punkt Crvenoga križa, za sada manje zbog potrebe za pružanjem pomoći, a prvenstven­o zbog osvježenja i korisnih savjeta koji im se nude. - Iznenađeni smo, ali je vrlo pohvalno to što se na ovaj način pazi na turiste. Evo, dobili smo vodu jer se dugo čeka na granici, ali smo pripremlje­ni na tu situaciju već od ranijih godina kazali su njemački turisti. Posjetitel­ji iz Nizozemske su dodali da ih jako nerviraju višesatne gužve na granici, posebno jer i nakon prelaska granice trebaju putovati do odredišta još devet sati. Britanci koje smo sreli na odlasku iz zemlje također su oduševljen­i akcijom. - Drago nam je da se netko ovako brine o nama. Čim je otvoren prozor od automobila, odmah dođu volonteri i ponude pomoć. To je super - rekli su. Volonterka Crvenoga križa Marijana Kaurić kazala je da je stanje na granici u subotu bilo očekivano jer su se pripremili na gužve.

- Budući da imamo šator, uveli smo desetoro djece kako bismo ih sklonili sa sunca u vrijeme čekanja. Imamo u šatoru ventilator­e, pa im je ugodnije, a proteklog tjedna jedna žena iz Rusije je kolabirala pa smo

Čim primijete da je prozor automobila otvoren, volonteri prilaze i provjerava­ju je li sve u redu. Po potrebi putnike odvode u relax zonu na odmorištu Mirna. Tamo se nalaze i fizioterap­euti, koji gostima, posebice vozačima, pružaju kratke opuštajuće masaže.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia