24sata

Letim sam 20 godina i samo jednom sam, nasreću, imao neugodnu situaciju upravo iznad Gorskog kotara. Motor je počeo trokirati. Naravno da vam nije svejedno, no uspjeli smo se okrenuti i vratiti u Lučko.

-

Priča nam to Zlatko Mateša, koji i danas leti s pet stentova. Toliko puta je i biran na čelo Hrvatskog olimpijsko­g odbora. Vedar duh održava predajući mladima na Zagrebačko­j školi ekonomije i menadžment­a te ljubeći četvrtu, još nevjenčanu suprugu. Pojasnio nam je i zbog čega je njemu zakazivao motor Cessne.

- U gorivu je bilo vode. To je - Nikad nisam htio postati profesiona­lni pilot. Let me zanimao kao hobi i letim samo kad mi dođe gušt. Zadnji put sam u zraku bio s dva svoja draga prijatelja, Rajkom Tomašićem, jednim od najboljih pilota male avijacije, i jednim od najboljih slovenskih pilota, Benjaminom Licerom iz Portoroža - priča Mateša. Letačko umijeće naučio je, dodaje, od svojih danas pokojnih instruktor­a i prijatelja.

- Od njih trojice, koji su bili vrhunski dečki i ljudi, jedan je život okončao pri padu zrakoplova. Često se sjetim naših druženja i zaista mi nedostaju – kaže pomalo sjetno. Pratio je i nedavni čudnovati manevar pilota Teodora Goričaneca, koji je uspio prizemljit­i Cessnu bez motora na autoputu prema Rijeci i pri tome nitko nije zadobio ni ogrebotinu.

- Jako rijetko motor otkazuje, no zato nije rijetko da letjelice koje imaju problem piloti u nuždi spuštaju na autoput. Evo, nedavno je sličan slučaj bio i u Americi. Ja se nadam da osobno to neću doživjeti – rekao je nasmijano. Cessna s riječkog autoputa leži sad rastavljen­a u Lučkom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia