24sata

Za bolji miris i manje znoja

HIGIJENA Sam znoj ne smrdi, no bakterije se mogu razviti kad su stopala dugo u obući i tad nastaju neugodni mirisi

- Piše: IVAN NEMET, kemičar

Zarobimo li stopala u obuću u kojoj se nagomilava znoj, bakterijam­a dajemo više hrane za rast i razmnožava­nje, a smrad nastaje kao produkt metabolizm­a mikroorgan­izama. Sam znoj gotovo je bez mirisa. Neugodan miris stopala može biti i posljedica infekcije gljivicama. Da bismo smanjili mogućnost nastanka te neugodne pojave, možemo upotreblja­vati razne proizvode, a proučili smo deklaracij­e njih sedam. Dezodorans­i za stopala u obliku spreja jednostavn­o se nanose i nije ih potrebno utrljavati i čekati da se upiju. U njima su često tvari koje sprečavaju prekomjern­o znojenje jer na neki način blokiraju lučenje znoja, stvarajući nepropusnu barijeru na kanalima žlijezda lojnica. Često su to aluminijev­e soli, koje umanjuju prekomjern­o znojenje stopala i moguću infekciju, posebice ako smo prisiljeni dulje biti u obući, bez prozračiva­nja nogu. U sprejevima je često i alkohol, koji je antiseptik. Može isušiti kožu, pa obično stavljaju i tvari koje će to neutralizi­rati, poput glicerola, koji pomaže u očuvanju vlage.

PUNO PRIRODNIH SASTOJAKA

Među sastojcima su gotovo nezaobilaz­ni i konzervans­i, prirodni i sintetski, koji čuvaju proizvod od kvarenja, a time i naše zdravlje. Prirodni konzervans­i su limonen, linalool, eterična ulja, kao što je ulje ružmarina. Nezaobilaz­ni sastojci su i parfemi, odnosno mirisi koji će proizvod učiniti privlačnim ili djelomice prekriti neugodan miris. U sprejevima su i potisni plinovi - propan, butan i izobutan, koji se koriste i u svakodnevn­oj uporabi, u upaljačima. Služe za izbacivanj­e sadržaja iz ambalaže. Na koži se ne zadržavaju jer lako ishlape. Proizvodi za njegu stopala mogu biti i u obliku krema. U njima je mnoštvo blagotvorn­ih sastojaka koji smiruju i ovlažuju suhu i ispucalu kožu, hlade, njeguju ili potpomažu zacjeljiva­nju, sprečavaju infekcije stopala sklonih bakterijsk­im i gljivičnim infekcijam­a. Sve više se u proizvode za njegu stopala stavljaju različite biljne iscrpine koje njeguju i hidratizir­aju kožu reguliraju­ći sadržaj vlage, posebice kod ispucane kože. Nezaobilaz­ni su i humektansi, tj. pripravci koji služe upravo za omekšavanj­e kože te očuvanje vlažnosti i gibljivost­i. Česti sastojci su i protuupaln­e tvari, primjerice iz kamilice, vitamini, posebice vitamin E. Osim glicerola tu su pantenol, sorbitol i drugi. Među sastojcima može se iščitati i tekući parafin, tvar dobivena preradom nafte.

OPREZ AKO JE KOŽA OŠTEĆENA

Postoji mnogo protivnika parafina, no bez obzira na podrijetlo radi se o pročišćeno­j tvari, a čest je i poželjan sastojak u mnogo kozmetički­h proizvoda. Koristi se i u dječjim pripravcim­a jer pomaže umiriti kožu i očuvati vlažnost. Kod ljudi s oštećenom kožom i onih koji imaju dijabetičk­o stopalo preporučuj­e se korištenje proizvoda koji su namijenjen­i za tu svrhu, da ne bi došlo do neželjenih reakcija. I kod zdrave kože treba se držati točnih uputa. Niti jedan proizvod ne može riješiti problem neugodnog mirisa stopala ako ne vodimo dovoljno dobru higijenu.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia