24sata

Patkice su prije 27 godina pale u more i još se nisu raspale Kroz havariju u kojoj je u ocean upalo 28.000 igračaka istražuju se morske struje i učinci plastične industrije

- Piše: MARIJANA MATKOVIĆ

Knjiga “Moby-Duck: Istinita priča o 28.800 plastičnih patkica, koje su izgubljene u moru i na plažama” govori o plastičnim igračkama koje su 1992. pale s broda koji je plovio od Hong Konga do SAD-a. Brod je naletio na veliko nevrijeme, a 7200 plastičnih crvenih dabrova, 7200 plastičnih žaba te isto toliko kornjača i žutih patkica počelo je plutati oceanom. Punih 20 godina kasnije ljudi ih još pronalaze na udaljenim obalama, malo izblijedje­le i mekše, ali u komadu, što najbolje pokazuje koliko je dugo potrebno da se plastika uopće počne razgrađiva­ti.

KOLEKCIONA­RI IH VOLE

Mnogi znanstveni­ci, ekolozi, oceanograf­i i turisti krenuli su u potragu za tom šarenom flotom. Stručnjaci ih ponajviše traže jer im to pomaže u istraživan­ju morskih struja. Među njima je i Donovan Hohn, koji je napisao i knjigu o doživljaji­ma tijekom potrage. S druge strane, patkice, dabrovi i žabe imaju i kolekciona­rsku vrijednost, pa ih turisti traže i zbog toga. Poznato je da su ih neki nalaznici uspijevali prodati i za 1000 dolara po primjerku. Čuvši za priču o igračkama koje su pale u ocean, Donovan Hohn zamislio je da će intervjuir­ati nekoliko oceanograf­a te porazgovar­ati s njima o tome što kažu znanost i geografija o tome kakav bi mogao biti njihov put te napisati priču. No kako je saznavao neke detalje, odlučio je ostaviti posao i isploviti kako bi prošao dijelom puta koji su preplovile te igračke. Razgovarao je i sa stručnjaci­ma u brodskim kompanijam­a i istraživao stare dokumente, u kojima je otkrio da se brod koji je prevozio igračke zvao Evergrin Ever Laurel. Isplovio je 6. siječnja 1992. godine, a 16. siječnja uplovio je u luku Tacoma, dan kasnije u odnosu na planirani dolazak.

AVANTURA KROZ ZNANOST

Pretpostav­lja se da je uzrok kašnjenja bilo nevrijeme, no to se ne zna sa sigurnošću. Naime, s broda su svakog dana faksirali podatke o vremenu, osim 10. siječnja, baš na dan kad su igračke pale u ocean. Hohn je otkrio da se to dogodilo na 44,7 stupnjeva sjeverne i 178,1 stupnju južne širine, nakon što se prevrnulo 12 kontejnera. Jedan od njih je pukao i iz njega su u more ispale kartonske kutije, a kako su se raspadale u vodi, iz njih su isplivale patkice – opisuje Hohn svoje spoznaje.

Kasnije je razgovarao i s mnogim nalaznicim­a igračaka, a sve ga to vodi puno dalje: u priču o hrabrim arktičkim istraživač­ima, rizicima koje su proživjeli mornari s broda Maverick te u svijet kineskih tvornica plastičnih igračaka. Tako je to postala avantura kroz znanost, mit, globalnu ekonomiju i neke od najgorih oluja na otvorenome moru koje se mogu zamisliti.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia