24sata

‘Nećete naći da je moja firma radila s državom’

MINIMALAC Kaže da se prijavio na minimalac jer je plaćao porez na dobit

- Piše: SNJEŽANA KRNETIĆ

Posljednje dvije i pol godine nisam radio za javni sektor, državne tvrtke ni na koji način, ali ni za Milana Bandića ni Holding, strane vlade. Rekao je predsjedni­čki kandidat Zoran Milanović, ali nije odgovorio s kim je poslovala njegova konzultant­ska tvrtka.

- Ono malo što imamo, oko 600.000 kuna prometa firme, čiji sam vlasnik, je u Poreznoj upravi. Nećete nikad naći da sam radio za bilo koga tko je vezan za javne jasle - poručio je Milanović gostujući na javnoj televiziji u emisiji “Nedjeljom u 2”, gdje nije dolazio dok je bio na funkciji premijera. Na pitanje je li radio kakve poslove za Ivana Čermaka, odgovorio je:

OBRUŠIO SE NA ŠKORU

- Ne mogu govoriti o stvarima koje su ugovorno definirane, ni za Tedeschija, ni za Čermaka, koji ima puno razloga da me ne voli. Dok sam bio premijer, imao je dva velika poslovna plana, ništa nije uspio. Milanović je potvrdio da je sebi kao jedinom zaposlenik­u tvrtke isplaćivao minimalac jer je plaćao porez na dobit.

- Da sam se prijavio na pet ili sedam tisuća kuna, platio bih malo više doprinosa, ali sam platio sav porez na dobit, koje je bilo dosta. To su za prosječne ljude veliki novci, a za ljude o kojima pričamo to je bakšiš. Od toga sam bolje živio nego kad sam radio u javnom sektoru. Zar bih se ja trebao osjećati loše? Pa nije me nitko poslao za generalnog konzula u Pečuh s 28 godina bez završenog fakulteta - ustvrdio je Milanović. Nije komentirao izjavu Miroslava Škore da je cijeli život na državnim jaslama uz poruku da “prvo nek’ skupi potpise pa će onda razgovarat­i”, a na Škorinu tezu da je pripadnik crvene buržoazije uzvratio mu je da takve potraži u HDZ-u. Smatra da na funkciji predsjedni­ka može pomoći u suprotstav­ljanju nasilju i mržnji te da vezu novca i predsjedni­ka treba prerezati.

PROTIVI SE VEĆIM OVLASTIMA

- Treba birati prijatelje, birati partnere, birati orijentaci­ju zemlje prema zapadu, ali da se ne srami Balkana - rekao je. Milanović je rekao i kako on ima integritet, što aktualna predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović - nema.

- Svaki put kad se ogriješim o obećanje, vi udarite - rekao je. Smatra i da bi predsjedni­ka trebalo birati na neizravnij­i način “da se potisne ta megalomani­ja koja se uskomeša u svakom predsjedni­ku i izazove gard: Mene su direktno birali”. I dok se Škoro zalaže za veće ovlasti predsjedni­ka, Milanović uzvraća:

- Predsjedni­ka treba higijenski maknuti od toga, košer, kao u židovskoj kuhinji. Ne možeš biti u situaciji da si o bilo kome ovisan i da netko očekuje da mu vratiš uslugu. Vjerojatno je mislio o nekom polupredsj­edničkom sustavu koji je najgori. To je mutež i put u tiraniju te ću se protiv toga boriti - rekao je.

‘NIJE BILO NEREALNIH OBEĆANJA’

Poručio je i da mu je pada na pamet pokretati inicijativ­u za ukidanje određenih političkih stranaka. Milanović je rekao i da “nije davao nerealna obećanja”. Na pitanje je li uvijek govorio istinu, odgovorio je: “Ako me pitate nešto iz javne sfere, govorio sam istinu. A vi me sad probajte uhvatiti u smicalici”. O SDP-ovcima, koji su prešli Milanu Bandiću, ponovio je kako im je rekao da vrate mandate. Milanović je ustvrdio i da Andrej Plenković nema veze s HDZ-om te da je u toj stranci zbog karijerizm­a.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia