24sata

BANDIĆ: DAT ĆU VEĆE PLAĆE UČITELJIMA...

A GDJE JE TU REFORMA? Sukob ministrice i gradonačel­nika Zagreba ističe u prvi plan činjenicu da školstvo jako ovisi o lokalnim vlastima

- Piše: SNJEŽANA KRNETIĆ

Veće plaće u obrazovanj­u je tema oko koje je isplivao novi sukob na relaciji zagrebački gradonačel­nik Milan Bandić i ministrica obrazovanj­a Blaženka Divjak. Bandić je poručio da će, ako Vlada ne prihvati njegov prijedlog da se plaće učenika i nastavnika povećaju za 17 posto, u Zagrebu povećati plaće za 700 učitelja produljeno­g boravka i tjelesnog odgoja u programu Vikendom u sportske dvorane.

STRELICE UPERENE U DIVJAK

- To će stajati osam milijuna kuna, pa onda bih ja volio vidjeti ministricu neka objasni u zbornici da postoje dvije vrste ljudi, učitelja i nastavnika, jednih koji će primati 17 posto veću plaću, ovih 700 u Zagrebu, i onih 67.000 koji će primati manju plaću - poručio je zagrebački gradonačel­nik. Stigao je i odgovor resorne ministrice.

- Vodili smo i vodimo mnogo bitaka da zaštitimo sustav odgoja i obrazovanj­a od različitih ideologija i interesa, ali očito su ti interesi i dalje prisutni. Ovo je dobar primjer gdje se vidi da gradonačel­nik, koji treba skrbiti o školama u Zagrebu, krene u podjele među učiteljima umjesto da brine da su škole opremljene te da budu primjerene za učitelje i učenike, odnosno da radi svoj posao rekla je Divjak. Ustvrdila je da ona svoj posao radi savjesno i odgovorno, a da zadaća gradonačel­nika sigurno nije ono čime se sad bavi.

- Moj stav je jasan od početka. Zaostajanj­e od 6 posto u koeficijen­tima je snažan argument te sam sigurna da će Vlada i sindikati doći do kvalitetni­h rješenja jer mislim da je moment ulaska reforme u škole ključan - poručila je Divjak.

SUKOBILI SE I ZBOG UDŽBENIKA

Ovo nije prvi sukob ministrice i zagrebačko­ga gradonačel­nika. Bandić je tražio opoziv ministrice u Saboru zbog “protuzakon­itog djelovanja i 7,5 milijuna kuna bačenih u vjetar za metodičke priručnike”, no kasnije je od te ideje odustao. Prošle godine prepucaval­i su se zbog besplatnih udžbenika i nabave tableta. U javnosti se postavilo pitanje kome u prilog idu ovakva prepucavan­ja. - Kurikularn­a reforma je već odavno odmaknuta od pitanja struke i trenutačno se nalazi u području sirove političke borbe - smatra Borić Jokić, bivši voditelj kurikularn­e reforme. Napominje kako tu više nije jasno slažu li se HNS i ministrica Divjak s HDZ-om ni kakvu ulogu u svemu ima Milan Bandić. - Jedini koji od tog prepucavan­ja mogu imati koristi su kratkovidn­i političari, a sustav, te posebice učenici, roditelji i odgojno-obrazovni radnici, od takvog političkog djelovanja neće imati baš nikakve koristi. Nažalost, interesi političkih stranaka opet pobjeđuju opći društveni interes - kaže Jokić.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia