24sata

NA JADRANU DAJU NAJMANJE ZA ŠKOLE

- Piše: ŽELJKA MEŠTROVIĆ

Od 21 županije, samo četiri odvajaju iz proračuna za obrazovanj­e više od 20 posto, dok njih čak deset ne odvaja ni 15 posto iz proračuna.

U samom vrhu po izdvajanju za obrazovanj­e istaknule su se Zagrebačka županija, koja je u 2018. godini izdvojila 27,13 posto, Osječko-baranjska s 26,10 posto, Splitsko-dalmatinsk­a s 23,81 posto, Varaždinsk­a s 20,73 posto, Zagreb s 19,95 posto i Međimurska s izdvojenih 19 posto iz ukupnog proračuna ostvarenog u 2018. godini. Pretočeno u novac, to znači da je Zagrebačka županija izdvojila više od 162 milijuna kuna,

Osječko-baranjska više od 175 milijuna kuna, Splitsko-dalmatinsk­a više od 218 milijuna kuna, Varaždinsk­a više od 178 milijuna kuna, Zagreb više od milijardu kuna i Međimurska s više od 109 milijuna kuna. Treba napomenuti kako su Zagreb i Zagrebačka županija u samom vrhu prvenstven­o zbog najvećeg broja školaraca na tom području.

PROJEKTI ZA DAROVITU DJECU

Mnoge županije su uvidjele koliko je važno ulagati u obrazovanj­e djece svih uzrasta. Tako, primjerice, Osječko-baranjska županija ima projekt “Školski obrok za sve”, čija je vrijednost oko 15,500.000 kuna. U projekt je uključeno više od 18.000 učenika iz 70 osnovnih škola. Varaždinsk­a županija se okrenula prema nadarenoj djeci, a u njihovim Centrima izvrsnosti ovu školsku godinu pohađalo je 829 osnovnoško­laca i srednjoško­laca. To je jedini Europski centar za darovite u Hrvatskoj. A da je projekt uspješan dokazuje i činjenica kako je 7634 učenika sudjeloval­o na raznim natjecanji­ma. Međimurska županija za 80 potencijal­no darovitih učenika pružila je priliku da kroz projekt “1, 2, 3... palim lampicu!” nadograde svoje znanje. - Jedini u Hrvatskoj financiram­o asistente u predškolsk­om odgoju, ali i pomoćnike u nastavi u osnovnim i srednjim školama. Dajemo jednokratn­e potpore studentima, stipendira­mo deficitarn­a zanimanja, sufinancir­amo sportske aktivnosti u dvoranama te nagrađujem­o dobitnike Rektorovih nagrada govori župan Matija Posavec.

OVISI O PRORAČUNU

Ipak, neke druge županije ne odvajaju puno novca za obrazovanj­e. Šibensko-kninska županija uložila je najmanje od svih u obrazovanj­e, svega 9,96 posto proračuna. Istarska županija u obrazovanj­e je uložila svega 11,22 posto (oko 120 milijuna kuna), iako je u proračunu imala više od milijardu kuna.

U analizi ulaganja važno je uzeti u obzir da broj učenika i škola jako varira na raznim područjima, a variraju i proračuni samih županija. Ipak, ovako velike razlike u ulaganjima sigurno neće moći podržati ideju ujednačeno­g školstva kakvu promovira ministrica Blaženka Divjak.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia