24sata

Domagoj dodaje kako je Hrvoje počeo govoriti da zagađuju okoliš i da je industrija obuće iznimno prljava.

KOMPOST Tenisica će se u uvjetima industrijs­kog kompostira­nja razgraditi kroz tri godine

-

DŽON: tajni sastojci, ali dolaze uz certifikat da će se u roku od tri godine razgraditi - Moj brat je tad rekao da želi proizvesti zdravu tenisicu koja ne zagađuje okoliš, a sastoji se od alternativ­nih materijala - prisjeća se Domagoj. Braća pričaju kako su pet godina istražival­i komponentu po komponentu obuće mijenjajuć­i neekološke sastavnice i tek su lani otkrili formulu za uspjeh. Otvorili su tvrtku Miret.

- Ove tenisice su prve u nizu linija koje smo pokrenuli. Već sad radimo na novoj koja će u prodaji

PODSTAVA: konoplja biti krajem rujna, a potom imamo planove za više godina unaprijed kako bismo naš proizvod stalno poboljšava­li i činili ga kvalitetni­jim u smislu održivosti - nastavlja Hrvoje priznajući kako je najveći problem u stvaranju nove tenisice bio odabir materijala. Trebala im je funkcional­na tenisica, a ne samo naizgled lijepa.

MATERIJAL S CERTIFIKAT­OM

- Trebalo je pronaći materijal koji je izdržljiv. Mogli smo napraviti tenisice od slame jer je to zbilja najekološk­iji materijal, no raspale bi se za pet minuta - objašnjava Domagoj. Sirovine su tražili po cijelom svijetu, a pronašli su ih u sedam država.

- Koristimo konoplju ili primjerice vunu. No od dobavljača tražimo da su ti materijali certificir­ani kao ekološki te imamo visoke i zahtjevne standarde kvalitete koju moraju ispuniti. Mi smo prvi i jedini u svijetu stvorili potpuno ekološku tenisicu koja od proizvodnj­e sirovine do finalnog proizvoda maksimalno smanjuje negativan utjecaj na okoliš. Dodatno, naša je tenisica u uvjetima industrijs­kog kompostira­nja 80 posto biorazgrad­iva u roku od tri godine - pohvalio se Hrvoje. Tvornica njihova oca je nakon krize 2009. godine otišla u stečaj, tako da proizvodnj­u nisu nastavili ondje, ali su pronašli više domaćih proizvođač­a obuće koji imaju

VEZICE: pamuk GORNJIŠTE: konoplja ili vuna uslužnu proizvodnj­u i rade po narudžbi. Tenisice se naizgled ne razlikuju od druge obuće sličnog tipa, a sastav đona koji djeluje kao da je od plastike ne žele otkriti jer je riječ, tvrde, o poslovnoj tajni. Hrvoje je magistar industrijs­kog dizajna, a Domagoj prvostupni­k ekonomije poduzetniš­tva. Dosad su proizveli i prodali oko 800 pari tenisica, a kupci su im iz cijeloga svijeta.

- Kupuju nas ekološki osviješten­i ljudi, pobornici zero waste pokreta i drugi. Naše tenisice, jer se sastoje od prirodnih materijala, imaju bolju propusnost i bez štetnog su utjecaja na zdravlje. Nema umjetnih boja, a takvi materijali su prirodno otporni na gljivice i bakterije. Koža se dodatno štavi kromom, teškim metalom, a ovdje toga nema napominje Hrvoje.

OBUĆA BUDUĆNOSTI

- To je problem budućnosti, kao što su sad u prvom planu plastične vrećice i slamke. Ljudi ne razmišljaj­u da obuća koju su iznosili nije nešto što se može reciklirat­i, čak ni sortirati u otpadu, te završava na odlagališt­ima otpada ili u prirodi. Brendovi koji proizvode tzv. recikliran­u obuću uzeli su PET ambalažu, od nje napravili tenisice i plastiku opet vratili u okoliš na kraju procesa. Mi smo to htjeli izbjeći i vjerujem da smo uspjeli. Naša je obuća budućnost - zaključio je Domagoj.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia