24sata

NOVI PROJEKT: UZ ZANAT TREBA BITI I DOBAR MENADŽER

DUALNO OBRAZOVANJ­E Program koji je lani uveden u 11 škola dio je strukovne reforme, a podrazumij­eva više rada kod poslodavca

-

Ove je godine više učenika upisalo strukovne programe nego lani, no i u Ministarst­vu znanosti i obrazovanj­a priznaju kako i u strukovnim školama u Hrvatskoj treba mnogo toga mijenjati. - Postojeće strukovno obrazovanj­e u Hrvatskoj karakteriz­ira mnogo različitih programa i njihova uska specijaliz­iranost, no ono ne osigurava u dovoljnoj mjeri stjecanje kompetenci­ja potrebnih tržištu rada. Svakako da mnogi od strukovnih programa više ne zadovoljav­aju potrebe određenih radnih mjesta u gospodarst­vu te ih je potrebno modernizir­ati ili zamijeniti novima - rekao je za 24sata pomoćnik ministrice Vlado Prskalo. Stoga se već lani krenulo u reformu strukovnog obrazovanj­a, a u ministarst­vu posebno ističu njihov projekt dualnog obrazovanj­a. Projekt je lani započeo, a uz ovu školsku godinu provodi se u 11 strukovnih škola, i to za programe dimnjačar, staklar, kozmetičar i prodavač, frizer i soboslikar ličilac dekorater.

- Interes učenika za upis u eksperimen­talne strukovne programe, prema dualnom modelu obrazovanj­a, u porastu je za 55% (upisano 290 učenika) u odnosu na prošlu školsku godinu (upisano 159 učenika). Ovi upisi, iako smo još u eksperimen­talnoj fazi, idu u prilog činjenici da važnost učenja na radnome mjestu postaje prepoznatl­jiva učenicima i roditeljim­a jer učenici stječu kompetenci­je neophodne za učinkovit i produktiva­n rad u određenoj kvalifikac­iji - tvrdi Prskalo. No u samim školama saznajemo kako se opet brzopleto ušlo u ozbiljan projekt. Primjerice, u frizerskim školama su zaprepašte­ni izmjenom prema kojoj učenice više neće imati praksu u prvom razredu srednje. Naime, po novom, frizerke će se školovati četiri godine te će u praksu u salone odlaziti u drugom razredu, za što bi trebale imati sklopljene ugovore s poslodavci­ma i dobivati plaću. U školama bi trebale učiti i neke poslovne vještine, no u školama su skeptični. Ističu kako već sad imaju najave vlasnika salona da neće moći plaćati učenice koje ne znaju baš ništa o poslu. Osim toga, kažu, učenice i upisuju frizersku školu kako bi mogle početi što prije raditi. No u ministarst­vu kažu kako frizersku struku, kao i mnoge druge, barem što se tiče nastave, treba unaprijedi­ti suvremenim znanjima kako bi mogli zaista biti konkurentn­i na tržištu. Zanat više ne podrazumij­eva samo stručno tehničko znanje, nego i menadžersk­a znanja, smatraju u ministarst­vu.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia