24sata

‘Sin je umro nakon OTAC SA ZLARINA U ŠOKU operacije krajnika’

-

Pišu: M. IVIĆ, J. SARIĆ ČEDIĆ

Mladić (19) s otoka Zlarina preminuo je prošlog tjedna u šibenskoj bolnici nakon rutinske operacije krajnika. Nesretni mladić imao je zakazan termin za operaciju, a nekoliko sati nakon zahvata je preminuo.

Slučaj nam je potvrdila Sanja Jakelić, ravnatelji­ca bolnice, te dodala da je u tijeku proces unutarnje kontrole:

- Došlo je do tragičnog događaja i odmah smo pokrenuli proces unutarnje kontrole, odnosno unutarnjeg nadzora. Što se tiče uzroka smrti, on još nije poznat jer je nalaz obdukcije samo djelomično gotov - rekla nam je Jakelić. Neslužbeno doznajemo da je mladić od djetinjstv­a imao određenih zdravstven­ih problema, između ostalih i s bakterijom streptokok, te kako su se liječnici nadali da će uklanjanje­m krajnika ti problemi napokon nestati, s obzirom na to da se streptokok vrlo često “taloži” baš u njima.

‘NIJE MU BILO SPASA’

Nakon operacije koja je prošlog tjedna izvedena mladić je u prvi mah bio dobro, probudio se iz opće anestezije, ustao je...

Nakon toga dobio je infuziju i zaspao. Nakon manje od sat vremena pozlilo mu je, a liječnici su učinili sve što su mogli da ga spase, uključujuć­i reanimacij­u. Nažalost, nije mu bilo spasa, a što se točno dogodilo, pokazat će nalazi obdukcije, koji bi trebali biti dovršeni do kraja tjedna. Pričali smo i s ocem nesretnog mladića, koji nam je, iako potpuno shrvan bolom, rekao nekoliko riječi:

- Ne želim ništa prejudicir­ati niti ikoga unaprijed okrivljava­ti, ali želimo znati istinu. Čekamo nalaze obdukcije kako bismo znali što se stvarno dogodilo. Ne mogu vam ništa više reći, molim vas za razumijeva­nje...

Što je uopće mogao biti uzrok smrti mladića u šibenskoj bolnici, nekoliko sati nakon operacije krajnika, upitali smo iskusnog anesteziol­oga, koji kaže da je reakcija na anesteziju zapravo najrjeđi uzrok smrtnosti kad su u pitanju operativni zahvati.

- Smrt zbog reakcije na anesteziju iznimno je rijetka i može se dogoditi nekoliko sati nakon zahvata, ali tome u pravilu uvijek prethode simptomi koji su vidljivi već tijekom operacije, poput visoke temperatur­e ili grčeva. Ako tijekom zahvata nije bilo nikakvih pokazatelj­a da anestezija stvara probleme, onda je vrlo mala vjerojatno­st da je upravo ona uzrok smrti - kaže anesteziol­og.

ČEKA SE NALAZ OBDUKCIJE

Druga mogućnost su, dodaje, komplikaci­je kirurškog liječenja, ali jednako tako i komplikaci­je postoperac­ijskog tijeka, koje nemaju veze sa zahvatom. Dakle, komplikaci­je prouzročen­e nekim bolestima za koje liječnici nisu znali prije operacije. Obdukcija je, ističe anesteziol­og, jedini objektivan način da se ustanovi uzrok smrti mladića.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia