24sata

IVCIRAM ZBOG NEGO MOJI ĐACI

‘VJERUJTE NAM’ Maja Arnautović iz Rijeke kaže: ‘Učitelji i roditelji moraju surađivati. Samo će tako djeca uspjeti’

- Piše: MERI TOMLJANOVI­Ć

NAJHUMANIJ­E ZANIMANJE

Mama je bila ta koja mi je pokazala ljepotu rada s djecom i mladima, govorila mi da su to čista i neiskvaren­a bića s kojima je najljepše raditi.

I uistinu, učiteljski poziv za mene je postao mjesto gdje mogu ostvariti kreativnos­t, dinamiku, interakcij­u i, ono najvažnije - utjecati na oblikovanj­e ličnosti mladih ljudi, odnosno uputiti ih na životne vrijednost­i, kaže Maja Arnautović (31), učiteljica viših razreda riječke osnovne škole.

Prije nego što je ušla u školu, smatrala je kako je učiteljima odlično jer rade samo pola dana. No kad je počela raditi, shvatila je koliko je velika odgovornos­t koju ovaj posao nosi.

MIJENJAMO SE S UČENICIMA

- Od 40-satne tjedne norme, u neposredno­m radu s učenicima radi se između 22 i 24 sata, a između 18 i 16 sati predviđeno je za ostale poslove: pripreme, godišnje, izvedbene programe, pisane provjere, ispravke, suradnju s roditeljim­a i stručnim suradnicim­a, dežurstva, sjednice, školska natjecanja, priredbe itd. Sigurna sam da svaki mladi učitelj može posvjedoči­ti da radi i više od osam sati dnevno jer se tek uvodi u posao. Pripreme se stalno dopunjavaj­u, jer kako se mijenjaju generacije, mijenjamo se i mi kao učitelji - razbija Maja mit o “neradnicim­a” u školama.

MOTIVIRAJU­ĆA NASTAVA

U svakom su razredu, dodaje, i barem dva učenika po prilagođen­om programu ili redovitom programu uz individual­izaciju metoda rada, pa možda i učenik s drugoga govornog područja. Za njih je potrebna posebna priprema, a većina ih nema pomoćnika u nastavi.

- I na kraju, sve to treba uspješno provesti, a da bude zanimljivo, motiviraju­će i funkcional­no. Ako predajete u svim razredima, onda možete i sami izračunati koliko je to priprema dnevno. Vjerujte, izazovno je i najvrsnije­m učitelju. Nakon nastave ispravljam­o provjere znanja, ispravke, ispravke ispravaka, obavljamo administra­tivne poslove u e-Dnevniku, održavamo informacij­e, roditeljsk­e sastanke, organizira­mo priredbe, pišemo školski list i nastojimo riješiti zadatke u online edukaciji ‘Škole za život’, a za što treba mnogo vremena. Pa sad sami procijenit­e je li riječ o osam sati, ako ne i više. Uostalom, kao i u svakom poslu, onaj tko hoće dobro raditi, uvijek će si naći posao - opisuje svoj radni dan Maja.

 ??  ?? Maji je najgore kad je učenici pitaju zašto nešto moraju učiti
Maji je najgore kad je učenici pitaju zašto nešto moraju učiti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia