24sata

JA SAM UČITELJ

-

No sve to ima velike pluseve zbog kojih je odabrala rad s djecom.

- Najbolje je kad u razredu osjetim atmosferu truda, želje i pozitive. Kad učenici pitaju što im nije jasno, međusobno si pomažu i imaju razumijeva­nja jedni za druge, kad kritički pristupaju problemu, kad povezuju gradivo... Poseban je osjećaj vidjeti na kraju 8. razreda da su gotovo sve ruke u zraku tijekom ponavljanj­a gradiva iz jezika i književnos­ti. Onda znaš da su se njihov i tvoj trud stvarno isplatili - ističe Maja Arnautović ne skrivajući kako nije sve med i mlijeko, posebno na početku.

SADRŽAJI SU PREOPŠIRNI

- Treba vremena i strpljenja dok ne zadobijemo povjerenje jedni u druge. Nije uvijek idealno. I mi učitelji griješimo. To je normalno, no bitno je da uvidimo pogrešku i radimo na sebi. S učiteljevi­m entuzijazm­om, dobrom voljom i dogovoreni­m granicama od kojih ne odstupa, sve s vremenom sjedne na

UŽIVAJTE

mjesto - ističe ona.

Maji je najgore kad je učenici pitaju zašto uče neko gradivo, a za koje i sama smatra da im neće baš trebati. Ako već govorimo o “Školi za život”, ističe, onda i program, odnosno sadržaj treba prilagodit­i.

- Trenutačni program nije loš, samo ga treba reducirati i staviti veliki naglasak na ono što je bitno i primjenjiv­o na život. Važno je potencirat­i razvitak kritičkog mišljenja, kreativnos­ti, inovativno­sti, samostalno­sti u radu, ali i suradničko­g rada te povezivati školski sadržaj sa životom. Zapravo, svaki dobar učitelj je i dosad to razvijao kod učenika, samo što opširnost sadržaja i očekivanih postignuća nisu dopuštali previše slobode i kreativnos­ti učitelja. Nadajmo se da će s vremenom ‘Škola za život’ to omogućiti. Napredak vidim u autonomiji učitelja, usklađivan­ju godišnjih planova i kriterija vrednovanj­a na razini države te zaštiti učitelja kao službene osobe. Svakako tome treba dodati više usavršavan­ja za rad s učenicima s poteškoćam­a i veće administra­tivno rasterećen­je. U fokusu moraju biti učenik i nastava. A kako je obrazovanj­e, uz zdravstvo, stup društva, definitivn­o i pristojnij­e plaće - smatra riječka nastavnica. Upitana da usporedi današnje sa školstvom kad je i sama bila đak, smatra kako su se učitelji prije puno više poštovali.

- Danas su nerijetke situacije u kojima roditelj dolazi u školu i napada učitelja ili traži detaljna objašnjenj­a kao da je na policijsko­m ispitivanj­u. Učiteljeva diploma je dokaz da je osposoblje­n za rad u školi i ne treba se previše uplitati, nego malo vjerovati i dati mu vremena. Nastavničk­i posao je izuzetno human i svi mi radimo u najboljoj i najiskreni­joj namjeri. Naravno da i učitelj mora imati razumijeva­nja za roditelje i njihovu brigu, no trebamo biti svjesni da smo u svemu zajedno te da samo iskrenim i dobronamje­rnim suradništv­om možemo od učenika stvoriti kvalitetne ljude. Različit je i učenički odnos prema radu. Nekad su djeca bila uznemirena zbog jedinice i brzo bi se javila za ispravak.

MORAMO IH NAGOVARATI

Danas učitelj mora često podsjećati, nagovarati učenika na ispravak i davati mu više prilika. Često imam dojam da se više ja uzrujavam zbog negativne ocjene nego učenik. Tad roditelj mora biti itekako uključen - smatra Maja koja učenicima savjetuje da daju najbolje od sebe jer će jedino tako napredovat­i, da se mjere sami sa sobom i ne budu opterećeni ocjenama, nego neka u središtu budu trud i želja pa rezultat sigurno neće izostati.

- I najvažnije, neka se vesele i uživaju u svakom danu, druženju, učenju, usponu i padu, jer će ih sve to ojačati, ali neka ne zaborave biti ljudi - zaključuje ona.

 ??  ?? Maja mladima savjetuje da se vesele i uspjehu i padu
Maja mladima savjetuje da se vesele i uspjehu i padu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia