24sata

Prije je za đake palila peć, a sad radi na računalu

SVE ZA ĐAKE Ljubica Šolaja nikad nije požalila što je izabrala učiteljski poziv, a s ovom godinom oprašta se od učionice

- Piše: ŽELJKO RUKAVINA

Učiteljicu razredne nastave Ljubicu Šolaju zatekli smo kako razvrstava knjige učenicima svojeg 4. c razreda kako bi ih sve dočekalo na školskim klupama prvog dana. Posljednja joj je to godina rada u 4. osnovnoj školi u Bjelovaru u karijeri dugoj pune 42 godine.

- Ovo mi je posljednja generacija koju ću iduće godine predati u ruke nastavnici­ma. Iako mogu ostati još godinu dana, jer iduće ljeto navršavam 65 godina, ne želim jer bi mi rastanak s učenicima s kojima bih bila samo u prvom razredu teško pao. I ovako se bojim da ću ‘proliti’ nešto više suza od uobičajene količine, kad se idućeg ljeta rastanem s djecom s kojima sam provela lijepe tri, a očekujem i ovu četvrtu godinu – rekla nam je gospođa Šolaja dok je neumorno slagala knjige po klupama. Nakon što je obavila i taj zadatak, sjela je i sama u klupu. Kroz smijeh nam otkriva da se osjeća opušteno i da joj posao učiteljice nikad nije teško pao.

BEZ PROBLEMA S RODITELJIM­A

- Kad izabereš poziv koji voliš, onda čovjek ni ne misli da radi, nego mu je to zadovoljst­vo, a ne obveza. Otkad znam za sebe, htjela sam biti učiteljica. San mi se ostvario 1977. godine, kad sam završila Učiteljsku akademiju u Zagrebu i bila presretna što ću učiti djecu. Taj zanos, to veselje me i danas drži, i stoga mi nikad nije bilo teško, pa ni kad je doista bilo teško - rekla nam je učiteljica koju svi kolege vole i cijene, a ništa manje ni roditelji. S njima nikad nije imala problema. Ona je saslušala njih, a isto povjerenje su joj oni i vraćali. Učiteljski posao počela je u Srijemu, područnoj školi osnovne škole iz Sokolovca. Stanovala je kod bake u Sokolovcu, gdje je i rođena, pa je autobusom putovala u nekoliko kilometara udaljeni Srijem. U Srijemu se zadržala do povratka kolegice s porodiljno­g koju je mijenjala, kao što i danas mnoge mlade učiteljice prve godine provode po zamjenama. Na bjelovarsk­o područje došla je 1978. godine. I opet je svaki dan putovala, sad iz Bjelovara do Nove Rače radničkim autobusom u 6,15 sati, pa dalje u račansku područnu školu u Sasovac. Sjeća se oštrih zima, ali ništa joj nije predstavlj­alo problem.

Ni autobus bez grijanja ni hladna učionica u koju je dolazila sat prije nastave. Iako bi domar naložio golemu željeznu peć, Ljubica je, prisjeća se uz osmijeh, poput ložača parne lokomotive u sat vremena znala ubaciti cijelu košaru drva, samo da bi njezini učenici sjeli u toplu učionicu. Nakon nekoliko godina zaposlila se u Bjelovaru, gdje će dočekati i mirovinu. U Sasovcu je, kao i u Srijemu, imala kombiniran­i razred. U Srijemu je pod njezinim okom bio 21 učenik. Njih devet je pohađalo prvi, a 12 četvrti razred.

BILI SU SKROMNIJI

- Kad sam počela raditi, učenici su bili skromniji i jednostavn­iji. Nisu poznavali slova, tako da smo najmanje cijelo prvo polugodišt­e radili na predvježba­ma, s kojima su omekšali ruku kako bi mogli lakše oblikovati slova. Danas predvježbe traju jako kratko jer djeca znaju slova i brojke. Mislim da je ono bilo vrijeme romantike. Svako dijete je od kuće nosilo hranu koju su jeli pod velikim odmorom. Danas je drugačije. Nove tehnologij­e su donijele mnoge promjene. To je neminovnos­t, ali jedno se ne mijenja, a to je da smo mi učitelji prva karika na dugom putu obrazovanj­a, koje je sve zahtjevnij­e, i stoga je odgovornos­t velika - povukla je paralelu dugu 42 godine učiteljica koju je njezin posao veselio i ispunjavao jednako prvog dana, kao i jučer dok je slagala knjige na klupe, ali i ispunjaval­a obaveze na svojem školskom kompjutoru. Na rastanku nam je rekla da je pred njom još ova školske godina i da zna kako će mladi kolege nastaviti dobar obrazovni posao. Ljubica će se posvetiti nekom od svojih hobija. Čitanju, šetanju psa, ali će i više vremena provesti u društvu djece. Češće će otići do kćeri u Mariboru i sina u Rijeku. Njezin nemiran duh će je i dalje “tjerati“da ponekad navrati u školu, kako bi se raspitala za svoje učenike. Kao što se i danas interesira i za one koje je zatekla u školskim klupama prije nekoliko desetljeća.

 ??  ??
 ??  ?? ‘NEMIRAN DUH’ Znam da ću i u mirovini obilaziti učenike i
kolege, rekla nam je Ljubica
‘NEMIRAN DUH’ Znam da ću i u mirovini obilaziti učenike i kolege, rekla nam je Ljubica
 ??  ?? Ljubica je učiteljsku diplomu stekla u Zagrebu 1977. godine
Ljubica je učiteljsku diplomu stekla u Zagrebu 1977. godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia