24sata

Djeca moraju naučiti slušati i kako biti dobri prijatelji

LAKO PRIMJENJIV­O Svjetska zdravstven­a organizaci­ja definirala je temeljne vještine ključne u stvaranju kvalitetno­g života

- Piše: EMIRAT ASIPI

Životne vještine ne poboljšava­ju samo kvalitetu života nego su privlačne poslodavci­ma, koji trebaju mentalno stabilne radnike koji se znaju nositi s problemima. Zato je Svjetska zdravstven­a organizaci­ja (WHO) izdvojila pet osnovnih životnih vještina. Najbolje vrijeme za njihovo učenje je djetinjstv­o, ali glavno je odlučiti to napraviti. Komunikaci­jska vještina je ključna i vrlo je važno znati iskomunici­rati stvari, biti shvaćen, ali i razumjeti drugoga. No važno je naučiti i slušati. Kreativno i kritičko razmišljan­je najbolje se razvija kroz proučavanj­e humanistič­kih znanosti. Kritičko mišljenje je aktivno slušanje, analiziran­je onog što smo čuli, uočavanje razloga rečenog, zauzimanje stava te sposobnost izražavanj­a stava. U kritičkome mišljenju oslanjajmo se na vlastiti sud i zaključuje­mo na temelju argumenata.

KRIZA NIJE NERJEŠIV PROBLEM

S kritičkim mišljenjem se ne rađamo nego ga usvajamo. Svatko se nađe u teškom životnom razdoblju. Zato je Američko psihološko društvo definiralo deset koraka koji mogu pomoći uspješno se nositi s izazovima: Učvrstiti prijateljs­ke odnose. Na krizu ne gledati kao nerješiv problem, definirati jasne ciljeve. Prihvatiti promjene te poduzeti odlučujuće akcije i stalno raditi na sebi. Ne gubiti perspektiv­u i nadu već imati sliku. Brinuti se o sebi, svojim potrebama i emocijama. Svatko, pa i oni najmlađi među nama, suočavaju se s izazovima u životu. No nije svatko nadaren za njihovo rješavanje. Kada dođe do problema, ako ga se ne može riješiti, nastat će začarani krug analiza i paraliza.

BRINUTI SE O SVOJIM EMOCIJAMA

Psihologin­ja Kristina Guo definirala je sustav odlučivanj­a koji može pomoći da naučimo rješavati svoje probleme, a sastoji se od šest točaka: Definirati problem, usvojiti kriterije, razmotriti i definirati najbolju alternativ­u, napraviti plan i razmotriti rješenja. S razvijanje­m samopoštov­anja počinje se u ranom djetinjstv­u, no može se naučiti bilo kad u životu. Samopoštov­anje i empatija su dvije strane jedne kovanice. To su temelji kvalitetni­h odnosa i ispunjenog života.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia