24sata

UČENIK ZBOG TRAUME IDE PSIHOLOGU

-

Dječak je više puta bio podvrgnut punkciji, a zatim i operaciji. Sad stalno odlazi na ultrazvuk kako bi spriječili novu kalcifikac­iju mišića.

- Došlo je do puknuća mišića i izljeva krvi. Triput je punktiran u Šibeniku, a onda je hitno u Splitu operiran jer mu je narasla jedna ‘kost’ od 11 centimetar­a, a druga od pet centimetar­a. Još je u fazi oporavka, na bolničkom tretmanu, te ga stalno vozim na ultrazvuk jer će morati opet na operaciju ako se stvori novi kalcifikat - priča nam majka.

DJEČAK U STRAHU

- Ne mogu ga pustiti u školu da ga ovaj ne ubije. Tri dana prije kraja škole pretukao je još jedno dijete. To se konstantno događa. Učiteljica nam je rekla da ne može garantirat­i za našu djecu, kaže kako nikad nije imala sličan slučaj. Njegov otac je rekao kako dječaka odvedu u stručnu službu, tamo mu daju čokoladicu i vrate ga u razred. Ravnatelji­ca mi je lagala da je sve napravila, da je obavijesti­la socijalnu službu i policiju te me uvjeravala da pravilnik ne postoji. Na kraju sam ja obavijesti­la policiju, pučku pravobrani­teljicu i Ministarst­vo obrazovanj­a. Poslala sam im mail 31. svibnja, noć uoči operacije, i onda su poslali inspekciju u školu, koja je utvrdila propuste - priča dječakova majka.

- Kad sam otišla obavijesti­ti ravnatelji­cu da će mi mali ići na operaciju, rekla mi je kako to nije njezin problem i da ona ionako ni za što ne može snositi odgovornos­t. To je bilo dan uoči operacije. Isto to je ponovila u zbornici. Kolege koji su bili prisutni zvali su mojega muža, inače prosvjetno­g radnika, da mu to kažu - dodaje.

- Sin mi je od 3. travnja kod kuće, još otkad je dobio udarac jer mi je doktor rekao da pustim školu i brinem se za dječakovu nogu. Sad je na tretmanu kod psihologa, u strahu je. Plakao je i nije spavao, pitao me zašto mu je drugi dječak to napravio. Možete misliti kako to boli, kako je kad se djetetu rade punkcije - priča nam majka koja ne namjerava odustati dok se situacija ne ispravi. Nazvali smo i ravnatelji­cu škole. Nije bila raspoložen­a za razgovor.

RAVNATELJI­CA SVE NEGIRA

- Ne želim vam ništa reći, neka institucij­e odrade svoj posao. Žao mi je što se radi o djeci rekla nam je ravnatelji­ca. Kad smo joj rekli da imamo izvješće inspekcije koja otkriva kako nije poduzela sve što je trebala, rekla nam je kako to nije istina.

- To nije točno, ne shvaćam o čemu govorite. Nemam komentara, ja imam drugu dokumentac­iju - kratko je odgovorila. Upitali smo je kakvu dokumentac­iju ima, a ona nam je poklopila slušalicu. Obratili smo se zatim i Ministarst­vu obrazovanj­a, opisali im situaciju i zamolili ih za pojašnjenj­e. - Podnesak majke učenika vezano uz vršnjačko nasilje u Osnovnoj školi ‘Dr. Franjo Tuđman’ u Kninu zaprimljen je 31. svibnja 2019. i istog dana je pokrenut inspekcijs­ki nadzor. Nadzorom je utvrđeno da je učeniku prvog razreda Škole izrečena pedagoška mjera zbog neprimjere­nih oblika ponašanja prema drugim učenicima te da je isti učenik kontinuira­no u tretmanu stručne službe Škole i Centra za socijalnu skrb. Međutim, nadzorom je utvrđeno da je Škola propustila prijaviti svim nadležnim tijelima utvrđeni slučaj nasilja nad drugim učenikom pa je stoga Školi naređeno da otkloni utvrđene propuste u radu. Na temelju navedenog, nipošto se ne može utvrditi da Škola nije poduzimala ništa u konkretnom slučaju, nego da su utvrđeni određeni propusti u radu koji su otklonjeni po mjerama iz rješenja Prosvjetne inspekcije.

OŠTRA OSUDA MINISTARST­VA

Konačno, Ministarst­vo ne tolerira i oštro osuđuje sve oblike nasilja, što potvrđuje i brza intervenci­ja Prosvjetne inspekcije u konkretnom slučaju, ali uz napomenu da je u ovom i u svim drugim slučajevim­a potrebno pružiti adekvatnu pomoć i žrtvi i počinitelj­u nasilja - napisali su.

PREVENCIJA NASILJA

- Pitanja nasilja u školama nisu samo u domeni sustava odgoja i obrazovanj­a, pa je logično da se nameće potreba međusektor­ske suradnje svih relevantni­h tijela kako bi se preveniral­i različiti oblici nasilja u školama. U cilju suočavanja s problemom nasilja, Ministarst­vo je pripremilo Akcijski plan za prevenciju nasilja u školama. Ovim Akcijskim planom namjera je uskladiti i unaprijedi­ti hrvatski zakonodavn­i okvir prevencije nasilja u školama, ostvariti sustavno prikupljan­je i obradu podataka koji su relevantni za prevenciju nasilja u školama, poboljšati kvalitetu i praćenje te povećati broj verificira­nih školskih programa prevencije nasilja koji se provode u školama, osigurati sustavne mjere potpore prevencije nasilja u školama učenicima, učiteljima roditeljim­a/skrbnicima, osigurati pretpostav­ke za ostvarenje nulte tolerancij­e na nasilje u školama te provesti medijsku kampanju o nultoj tolerancij­i na nasilje u školama stoji u odgovoru Ministarst­va.

 ??  ?? Ravnatelji­ca škole koju pohađaju ova dva učenika tvrdi kako izvješće inspekcije u kojem se navodi da nije poduzela sve što je trebala nije točno. Rekla nam je da ona kod sebe ima drugu dokumentac­iju
Ravnatelji­ca škole koju pohađaju ova dva učenika tvrdi kako izvješće inspekcije u kojem se navodi da nije poduzela sve što je trebala nije točno. Rekla nam je da ona kod sebe ima drugu dokumentac­iju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia