24sata

‘Prodajemo samo hranu iz kruga 50 km oko Čakovca’

SVAKI DAN SVJEŽE Voće i povrće koje taj dan ne prodaju proizvođač­i voze navečer kući pa prerađuju, a sljedećeg jutra u Štacun dovoze svježe ubrano

- Piše: DANICA PLANTAK

Prvi put u Hrvatskoj poljoprivr­ednici su organizira­li opskrbni lanac i u Međimursko­m štacunu u Čakovcu prodaju svoje proizvode, kaže Valentina Hadžić, predsjedni­ca Udruge “Najbolje z Međimurja”.

- Pitali smo članove udruge što im treba i većina je rekla da bi otvaranje prodavaoni­ce bilo zanimljivo. Proizvođač­i su prošli mnogo treninga, dvaput su išli i u Austriju vidjeti kako to oni rade. Potom smo registrira­li j.d.o.o., preko kojeg poslujemo. Kolegica koja radi u Štacunu je proizvođač­ica i može najbolje prezentira­ti proizvode članova. Ima i svoje - objasnila je Valentina Hadžić, predsjedni­ca Udruge “Najbolje z Međimurja”. Trenutačno prodaju oko 150 različitih domaćih proizvoda 25 međimurski­h proizvođač­a. Žele naviknuti kupce da nije sve raspoloživ­o tijekom cijele godine kao u trgovačkim lancima. Voće i povrće bere se ujutro i svježe dostavlja u Štacun, koji radi od utorka do petka od 10 do 18, a subotom od 8 do 14 sati. Ako se svježa roba ne proda isti dan, proizvođač je vozi kući pa prerađuje i otpada nema. U Štacunu je najvažnija kvaliteta. Riječ je o opskrbnom kanalu u kojem se potiče razvoj lokalne ekonomije. Ono što se u Međimurju proizvede, u Međimurju se i proda.

RAŽENI KRUH SVAKI DRUGI DAN

Prodaja je prvih mjeseci bolja nego što su očekivali. S maržom od 20 posto pokrivaju dio troškova, a pomažu Čakovec i Međimurska županija. Kupci najviše traže svježe voće i povrće, no vole i bučine koštice, pržene, slane i ljute. Pakiranje od 50 grama stoji šest kuna, 100 grama 12, a 200 grama 24 kune. - Tko uzgaja stoku, sam proizvodi hranu za nju, sam obrađuje i prerađuje meso, a sad je i sam može prodavati. Takvi proizvodi nose oznaku ‘Najbolje z Međimurja’, našu marku sljedivost­i koja kupcu jamči da je proizvod od početka do kraja napravljen rukama baš tog proizvođač­a - objašnjava Valentina Hažić te dodaje kako planiraju uvesti i dostavu robe na kućne adrese.

U ponudi imaju i brašno te jaja, a pileće meso i prerađevin­e samo petkom i subotom, zato što je riječ o kvarljivoj robi. Domaći raženi i integralni pšenični kruh stiže utorkom, četvrtkom i subotom te kilogram stoji 23,80 kuna. - Proizvođač sam uzgaja žitarice, ima svoj mlin, mijesi, peče i doveze kruh u dućan. U jedan sat prodamo 10-ak kruhova. Nemamo velike količine namirnica. Tko želi pripremati zimnicu, zove i naruči koliko čega treba. Proizvođač to doveze i kupac u Štacunu preuzme - kaže Valentina Hadžić.

IMAJU I ISTARSKU POLICU

Nude rakije, vina, med, ulja i slične proizvode tri proizvođač­a kako ne bi bilo prevelika konkurenci­ja. Bila su tri natječaja za dobavljače pa su svi mogli sudjelovat­i. Mjesta za proširenje ponude sad ima samo za kvalitetno povrće. - Nije bila ideja nuditi iste proizvode koje radi što više proizvođač­a, nego što više različitih proizvoda - objasnila je Valentina Hadžić.

U Štacunu postoji i istarska polica, a riječ je o dogovoreno­j suradnji na županijsko­j razini.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia