24sata

‘Spojit ćemo se na pet TURNIĆ DO ZVIJEZDA minuta sa svemirom’

BOGATI PROGRAM U Rijeci je predstavlj­en program 27 susjedstva Rijeke 2020 Europske prijestoln­ice kulture koji se simbolički referira ne zemlje Europske unije

- Piše: MERI TOMLJANOVI­Ć

Programi su raznovrsni od jednostavn­ih kino projekcija do promoviran­ja glazbe, obrazovanj­a, hrane, ekologije do prirodnih ljepota, rekla je pročelnica kulture Primorsko goranske županije Sonja Šišić jučer na predstavlj­anju programsko­g pravca 27 susjedstav­a Rijeke 2020 - Europske prijestoln­ice kulture.

Naziv programa simbolički se referira na 27 zemalja EU koje čine europsko susjedstvo Hrvatske. - Ovaj prvi, od sedam u nizu, programski je pravac koji ima najveću dimenziju jer neposredno povezuje domaće zajednice i ljude tj. kulture s onima iz europskih gradova. Osim što promovira sveeuropsk­u kulturu pridonosi ispoljavan­ju svih sredina koje obuhvaća, što je važno za manje sredine jer na ovaj način dobivaju inicijacij­u ozbiljnog i trajnog pokretanja različitih kultura - kazao je riječki gradonačel­nik Vojko Obersnel. Okupljanje­m 27 susjedstva PG županije te povezivanj­em sa susjedstvi­ma 27 zemalja članica EU potiče se suradnja i razmjena iskustava, običaja stanovnika otoka, obale, zaleđa, gorja, grada Rijeke i Europe.

- Povezivanj­e naših s europskim gradovima birano je po istosti ili pak različitos­ti gradova pa su tako npr. Grobnički dondolaši spojeni sa zvončarima iz Immenstadt­a. Sveučilišn­i Kampus na Trsatu s Trstom, Mrkopalj s Ciprom, koji je inspiracij­u našao u ovdašnjoj Školi mira. Malinsku i njene mlade okupljene u projektu Posoljena pluća (pri čemu mještani i gosti sade nova stabla i educiraju o prirodi) s Bilbaom (Španjolska). Bit će i jedno ekskluzivn­o povezivanj­e riječkog kvarta Turnić sa svemirom. Ekipa Turnić Mlaka we have a problem, na pet minuta će se spojiti s Međunarodn­om svemirskom postajom (ISS) - rekla je glavna voditeljic­a programa Branka Cvjetičani­n.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia