24sata

AJNE: UVIJEK IH A LI FRKE U ŠKOLI

VAŽNA JE PODRŠKA Polazak u školu, peti, sedmi i prvi razred srednje za učenike, ali i roditelje veliki je izazov

- Pišu: ROZETA BOGELJIĆ, DIJANA MARIĆ

Ocjene se najviše pokvare kad djeca prelaze iz četvrtog u peti, te iz osnovne u srednju školu, pokazuju službene statistike. Stručnjaci ističu kako je djeci teška promjena načina rada u kojoj je jedan učitelj u odnosu na način rada u kojem je za svaki predmet drugi nastavnik. Dijete je u tom petom razredu puno više prepušteno sebi i svojim radnim navikama, ali i komunikaci­jskim vještinama, Osim toga, potrebno je vrijeme i da nastavnici upoznaju djecu koja se ponekad teško snalaze u novoj situaciji. U srednjoj učenike najviše “zezne” kampanjski način rada koji donose iz osnovne škole, rekli su nam ravnatelji srednjih škola.

KAMPANJSKO UČENJE

U srednjoj je potrebno redovito učiti kako bi se snašli u većem i težem gradivu, no mnogi učenici jednostavn­o smatraju kako će im biti dovoljno raditi zadnja dva-tri tjedna. Na kraju odlični učenici jedva prolaze razred.

Sve te promjene, kao i sam polazak u školu, donose izazove za cijelu obitelj, a svaki roditelj barem je jednom potražio savjet od “kolege” koji je to prošao sa starijim djetetom. Time se vodila i Zadranka Anamarija Bilan (37), čiji je sin Nereo (8) lani kretao u prvi razred, a kći Nevia u peti razred osnovne škole, te je uz to i mijenjala školu. Ispričala nam je svoja iskustva.

NOVI REŽIM

- Nevijin prelazak u više razrede osnovne škole zapravo je bila puno veća promjena za dijete nego što je to prelazak iz vrtića u školu. Nereo to gotovo da nije osjetio - učiteljice su mu bile izvrsne, a u nižim razredima sve se još radi kroz igru i zabavu. Mislim da je tad najvažnije imati dobru učiteljicu, da djeca kroz nju zavole i školu te da se s njima doma puno radi. Pritom ne mislim da im pišete domaće zadaće, nego da pokažete interes za školu, da ih saslušate, pitate ima li kakve frke i što im se zbiva s frendovima. Mislim da je u prvom razredu relativno koliko će gradiva zbilja usvojiti, ali ne brinite, svi će naučiti čitati i pisati - objašnjava nam Anamarija.

Kći se, nasreću, bez problema uklopila u više razrede i u novu školu, no postojalo je vrijeme prilagodbe u kojemu se morala naviknuti na novi režim.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia