24sata

RODITELJI ZA RODITELJE

-

Iz sustava u kojem je učiteljica poput majke dolaze u režim u kojem nema više zagrljaja i poljubaca, traži se sjedenje, učenje i ispitivanj­e. Učiteljice više nisu majčinske figure, one isprva ne mogu ni pohvatati tko je tko od djece, što je normalno. Jednu učiteljicu zamijeni njih desetak! Sav onaj odličan uspjeh koji je dijete imalo mora se ponovno dokazati. Mi smo imali malu frkicu s matematiko­m pa je trebalo prihvatiti da treba sjesti i naučiti. Učila je po sat i pol na dan sve skupa, išla je na školske aktivnosti i priredbe te bila vrijedna pa se i trud isplatio.

NEKA SE OSJEĆA SIGURNO

Rekla bih da je vrijeme prilagodbe trajalo cijelo prvo polugodišt­e i da je posebno tad važno sjediti s djecom i slušati ih, koliko god to bilo teško nakon radnog dana i svih dnevnih obveza, kaže mama Anamarija.

I kći Sanijele Bužimkić Uzelac (45) iz Pule ove godine krenula je u drugi razred OŠ

DOBRO ISKUSTVO

Vidikovac u Puli. Rekla je da se njezina kćerkica prošle godine odlično uklopila čim je kročila u školu.

- Ona je još zadnju godinu boravka u vrtiću pokazala veliki interes i želju da krene u školu, u tu novu avanturu. Znala je već sva slova te je zapravo supruga i mene stalno pitala kad će i ona ići u školu jer je već velika. Naravno da smo prije polaska u školu vodili s njom razgovor kako će biti, želeći joj time pomoći da se što sigurnije osjeća u novoj sredini - ispričala nam je Sanijela.

Kaže da je već istu situaciju prošla prije nekoliko godina sa starijom kćeri pa joj je ovaj put bilo lakše. Od prvog dana odlično se uklopila, a tu je veliku ulogu odigrala i njezina razrednica.

- Jako smo zadovoljni s razrednico­m naše školarke jer je otvorena za svaki razgovor, u bilo koje doba. Ako imamo bilo kakve nedoumice, odmah joj se javimo i riješimo situaciju. U prvom razredu smo kćerkici malo pomagali oko ponavljanj­a gradiva, ali ne previše, jer je većinu ipak odradila u produljeno­m boravku. Svima bih preporučil­a upravo produljeni boravak, bez obzira na to imaju li mogućnost čuvanja djeteta ili ne. Razlog je taj što sam po svojoj kćeri vidjela da u boravku bolje funkcionir­a, stječe radne navike oko redovitog pisanja zadaće i ondje se riješe eventualne nejasnoće pojedinoga gradiva koje su odrađivali na školskom satu - podijelila je svoja iskustva. Sanijela smatra kako je u prvom razredu program opsežan i puno se radi. - Možda bih ja više to koncipiral­a kroz nekakve igre, a ne kroz ‘bubanje’ i kroz rečenicu ‘to tako mora biti’. Smatram da je svako dijete individua te svako dijete ima svoj tempo rada i učenja, koje treba poštovati. Neko dijete je, primjerice, bolje u matematici, a neko u hrvatskom jeziku ili pak glazbenom. Takve talente treba poticati i razvijati ističe Sanijela.

S obzirom na to da je njezina kći krenula u drugi razred po starom programu, nije joj previše jasno što donosi nova reforma.

MAŠTOVITI PROGRAMI

- Ne znam što reforma konkretno donosi u ovom trenutku, ali razrednica moje kćeri od prvog dana nastavni program prilagođav­a djeci kroz zanimljive, maštovite i primjerene igre, što je moja kći odlično prihvatila i tako je puno lakše. Upravo zato voli školu i voli učiti pa to ne smatra kao nešto teško - kaže Sanijela. Dodaje da djecu treba pustiti da sami dođu do rješenja zadataka, da pokušaju, a tek ako im doista nije jasno, potraže pomoć roditelja.

- U produljeno­m boravku se i pišu zadaće, a ja ih kod kuće pregledam. Tako vidim što je radila, a možda i gdje je nesigurna, pa to zajedno ponovimo. Međutim, to je svega pola sata dnevno rekla je na kraju Sanijela.

 ??  ?? Sanijela iz Pule preporučuj­e dnevni boravak
Sanijela iz Pule preporučuj­e dnevni boravak

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia