24sata

Želim otvoriti tvrtku za razvoženje djece

TORBE SU PRETEŠKE Troje djece autora serijala ‘Hrvatski velikani’ idu u osnovnu, srednju i na fakultet. Najvažniji su dobri nastavnici, kaže Knjaz

-

Piše: MORANA ĆOSIĆ

Početak nove školske godine nije zaobišao ni voditelja, redatelja i autora nekih od najgledani­jih televizijs­kih emisija, Roberta Knjaza (48).

Zagrepčani­n sa suprugom Zrinkom ima troje djece. Sin Emanuel (20) pohađa fakultet, kći Sunčica (17) ide u treći razred srednje škole, a sin Luka (10) učenik je petog razreda.

- Za početak, oduvijek me šokirala težina školske torbe. Nisam otkrio toplu vodu jer je tako godinama, ali bilo bi super kad bi školarci dio knjiga ostavljali u školi. Osim toga, kao i u moje doba, najbitniji je nastavni kadar.

Ima super nastavnika koji su talentiran­i i zainteresi­raju učenike za nastavu, a ima i onih koji im ne znaju prenijeti znanje.

UČITELJI VELIKANA

Zapravo, zadnjih sto godina je ista stvar - kaže nam Knjaz, kojega su osnovnoško­lski učitelji posebno zaintrigir­ali dok je radio serijal “Hrvatski velikani”. Genija Nikolu Teslu poticao je njegov nastavnik matematike i fizike, kao i nobelovce Ružičku i Preloga njihov učitelj oko njihova učenja. Emanuel, tvrdi Knjaz, želi biti prvak svijeta u wrestlingu i pterodakti­ličarstvu, Sunčica voli buzuki (grčki instrument, op.a.) i svira klavir, a Luka se dvoumi hoće li u životu biti reper ili redatelj.

SVAŠTA SU HTJELI

- Rijetko kad ‘zaškripi’ u učenju, neću imenovati kod koga. Ha, ha. Inače, moj stav oko aktivnosti je na nivou kamenog doba, zastupam što manje obveza u djetinjstv­u, jer ionako te to čeka kad odrasteš. No klinci su bili suprotnog stava pa sam se kroz godine navozao na plivanje, nogomet, odbojku, klavir, gimnastiku... Čak sam razmišljao otvoriti tvrtku za razvoženje djece i spasiti život mnogim drugim roditeljim­a - smije se Knjaz, koji se nada da će reforma biti pomak nabolje jer, dodaje, naša djeca to zaslužuju.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia