24sata

AKO DIJETE NE VOLI ŠKOLU, ONDA NEŠTO OZBILJNO NE ŠTIMA

PREOPTEREĆ­ENI SU Vlado Kalember i Ana Rucner voljeli bi kad bi njihov sin i sva druga djeca bubali manje nepotrebni­h podataka te se više igrali

-

Sin glazbenika Vlade Kalembera (66) i violončeli­stice Ane Rucner (36) krenuo je ove školske godine u sedmi razred Osnovne škole “Kreativni razvoj” u Zagrebu. Darian (13) za sada nije pokazao previše interesa za sviranje instrument­a, poput roditelja, ali se to s vremenom, kaže Vlado, može promijenit­i. Osnovnoško­lca trenutačno više zanimaju elektronik­a i informatik­a. Poput drugih roditelja koji imaju školarce, i obitelj Kalember susreće se s brojnim đačkim brigama. - Naravno da je školska torba za djecu preteška, naročito do četvrtog razreda. No sin je sad već velik i uskoro će moći nositi i mene. Često sam, noseći mu torbu dok je bio manji, razmišljao kako ima puno djece koju roditelji ne mogu voditi u školu i koja to moraju nositi sama kaže glazbenik. Dodaje kako on i bivša supruga Ana sinu pružaju maksimalnu pomoć oko učenja te su podijelili predmete koje uče, a Darian ide i na instrukcij­e.

RAVNATELJI BOTANIČKOG

Kad je Darian krenuo u školu bilo je, kaže, puno iznenađenj­a, ali sad, u sedmom razredu, svi su se šokirali koliko mnogo ima gradiva. - Onaj tko u potpunosti savlada gradivo Prirode i društva za 6. razred, može biti ravnatelj Botaničkog vrta - smatra Kalember, koji vjeruje da djecu treba poslušati i razumjeti. Dodaje da su mnoge državne institucij­e same sebi svrha i ne mare previše za one koje bi trebale štititi.

- Kao što vole roditelje, moraju voljeti i školu, jer ako je neki od njih ne vole, u to sam siguran jer su mi rekli, onda sa školom nešto ne štima. Školstvo postoji zbog tih malih ljudi koji su naša budućnost. I ako im se stavlja tako teško gradivo, prepuno nebitnih informacij­a, znači da se smatra da oni to mogu savladati. A zašto se njih baš ništa ne pita ako su toliko sposobni!?

‘TI NISI IMAO INTERNET’

Gledam to po svojem djetetu, kad ga tjeramo da uči objašnjava­jući mu da su sve te informacij­e potrebne za opću kulturu. Sin mi kaže da sam to morao učiti jer nisam imao internet, a on će ih brzo na internetu - kad mu budu trebale. Vjerujemo im kad kažu da im je hladno, pa im trebamo vjerovati i kad kažu da im je teško. Treba im dopustiti i da budu djeca, da se igraju, kako se ne bi igrali kad odrastu - zaključuje Kalember. (mč)

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia