24sata

Sad je idealno vrijeme za presađivan­je lavande, a od jednoga grma dobije se čak 50 presadnica

-

Ravan krov, priča Andreja, oduvijek je bio pokriven mješavinom pijeska i šljunka kako bi se zaštitio od oštećenja, a ona je na njega nanijela i sloj zemlje.

Biljke uzgaja u gredicama i teglama u kojima su stabalca breskve, marelice, limuna, limete, masline, jabuke, kruške, smokve, banane, ali kaže i kako kod nje nema smrzavanja tla jer su ispod grijani stanovi, pa joj čak neke biljke i brže dozrijevaj­u.

Općenito, njega biljaka zimi je jednostavn­a, kaže Andreja. Zime su sve toplije pa u zatvoreni prostor citruse ili maslinu unosi tek kad za to procijeni da je potrebno.

RADIONICE ZA ZNATIŽELJN­E

- Ako su temperatur­e ispod nule dulje od tri dana, moraju u zaštićeni prostor jer im se u protivnom oštećuje korijen i propadaju. Masline su otporne, a od svih voćaka na mojem krovu breskve vinogradar­ke su najjače. Vrlo su otporne i snažne te ne traže puno brige i svakako ih preporučuj­em kaže vrtlarka.

Osim što u ovoj oazi mira često pije kavu, to je i mjesto održavanja vrtlarskih radionica za sve znatiželjn­e i početnike. Jednu takvu radionicu sprema u petak, 13. rujna.

- Uzgoj bilja u malom vrtu ili na balkonu ne može prehraniti cijelu obitelj, nego je više za upoznavanj­e s prirodom, za oplemenjiv­anje prostora, a posebno je zanimljivo za djecu kad se nešto bere - smije se. Prije dvije godine uzela je dvije presadnice breskve vinogradar­ke od prijatelja iz vrta i posadila ih u teglu.

- Kad su krenuli prvi plodovi, nisam očekivala da ću na kraju sezone nabrati dvije kile bresaka - kaže i dodaje da vam za to ne treba ni veliki balkon. Prva stvar koju možete, kao početnik uzgojiti, sad po zimi, su salata i rotkvice. Vrijeme da naraste od klijanja je 20 dana. Salata se sije u pliće, šire posude, potrebno ju je puno zalijevati, a dohrana nije potrebna. Ljeti su tu paprike i cherry rajčice, koje su puno boljeg okusa.

CELER ZAMRZNITE ZA ZIMU

- Začinsko bilje ljeti je najtoleran­tnije, a jedan grm timijana ili bosiljka dostatan je za cijelu sezonu. Bosiljak, primjerice, berem krajem devetog mjeseca i radim od njega pesto ili ga pomiješam s maslinovim uljem i zamrznem u posudicama za led. Odlično dođe u juhama i varivima tijekom zime - kaže Zagrepčank­a. Celeru zamrzava stapke, a list nasjecka i zamrzne. Od začina tu je i grm lovora koji odlično djeluje i kao ukrasna biljka u tegli na svakom balkonu jer ga se može kupiti već oformljeno­g u kuglu. U jesen možete razmnažati reznicama, odnosno ispelcati mnoge biljke, posebno lavandu, ružmarin...

- Od grma vrtlarskim škarama odrežite grančicu, skinite joj gornji dio i poskidajte­što više donjih listova kako ne bi crpili vodu i hranu. Zapiknite u zemlju i pustite da se primi. Nije je potrebno prije namakati u vodi, to se obično radi sa sobnim biljkama. Odličan je to dar za Božić koji možete pripremiti već sad - savjetuje i kaže da iz jednoga grma možete dobiti i do 50 presadnica.

JEDNA ILI DVIJE ĆE PRESUŠITI

- Ne bojte se neuspjeha i ne očajavajte da ne znate brinuti za biljku, jer će vam od deset presadnica barem jedna ili dvije presušiti. Neuspjeh je dio učenja - zaključuje.

PAZITE DA VAM TEGLE NE UNEREDE MAČKE JER STABALCA MOGU UVENUTI, SAVJETUJE

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia