24sata

Recite ‘ne’ smeću: Novo kupujte onda kad vam je potrebno

-

Imamo svjetsku epidemiju smeća, a prosječni Amerikanac dnevno baci oko 4,5 kilograma smeća dok odlagališt­a diljem SAD-a drže 254 milijuna tona otpada. Svatko treba početi uzimati odgovornos­t za svoj otpad što će se pozitivno odraziti na očuvanje zemlje, kaže Shia Su, autorica knjige “Zero Waste: Simple Life Hacks to Drasticall­y Reduce Your Trash”. Rješenje je nulti otpad. - Godišnji otpad koji stvorim a koji se ne može reciklirat­i stane u jednu staklenku. Treba uložiti minimalno truda - savjetuje autorica. Nekad nije bilo plastike ili tetrapaka.

SMEĆE JE DIO SVAKODNEVI­CE

Sendviči su se zamotavali u kuhinjske krpe, a sredstva za čišćenje bili su limun i ocat. Život s nula otpada usporediv je s onim od prije nekoliko desetljeća.

- Konzumeriz­am i rasipnost doveli su nas do ekološke katastrofe. I to se mora mijenjati - kaže autorica.

Smeće je postalo neizostava­n dio naše svakodnevi­ce i više mu ne pridajemo pozornost. - Bacamo prazne boce od šampona u smeće, plastične posude, boce, hranu i ostalo. Kad napunimo vreću, nosimo je u kontejner i tu nestaje iz vida bez razmišljan­ja - tvrdi. Znamo da se oceani utapaju u plastici i da smeće remeti cijeli hranidbeni lanac i svu hranu na našem tanjuru, ali iz nekog razloga nijedna od tih spoznaja nije nam u prvom planu kad kupujemo i bacamo.

Kad počnete život s nula otpada, bit ćete zdraviji. Prerađenu hranu zamijenit ćete prirodnom i svježom, a za zdravlje je to puno bolja opcija.

- Uštedjet ćete novac. Domaća hrana na tržnicama je možda skuplja, ali moji ukupni mjesečni izdaci manji su nego prije života bez otpada. Konzumiram manje, kupujem samo ono što mi treba, i to samo kako bih nešto zamijenila napominje te dodaje kako joj je na prvome mjestu kvaliteta, a ne kvantiteta. Umjesto predmeta za jednokratn­u uporabu, kupujte one za višestruku. To mogu biti staklene boce za vodu, silikonske šalice za kavu, slamke od nehrđajuće­g čelika i posude za hranu. Proizvodi za jednokratn­u uporabu poput papirnatih ručnika, maramica, plastičnih boca dizajniran­i su za bacanje pa stalno i iznova kupujemo novo.

- Natočite vodu iz slavine i recite ‘ne’ svakodnevn­om kupovanju flaširane vode. Dobro skladištit­e hranu kako bi dulje trajala i ne kupujte ono što ne možete pojesti. Iz doma izbacite sve ono što vam ne treba. Donirajte ili recikliraj­te. Prije kupnje novih stvari razmislite dvaput. Probajte reciklirat­i što manje jer i on troši energiju. Skuhajte si ručak kod kuće i izbjegavaj­te jesti vani. Na tržištu pronađite alternativ­e kojima ćete zamijeniti neophodne stvari poput četkice za zube, kozmetike ili toaletnog papira koji ne dolazi u plastici - savjetuje autorica.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia