24sata

U analizi utakmica protiv Slovačke i Azerbajdža­na izbornik je u prvi plan želio staviti četiri nova igrača koji su iskoristil­i priliku.

-

- Dobili smo Petkovića, koji je potvrdio da zna sačuvati loptu i biti opasan za protivnika, takvog igrača nismo imali. Dobili smo i Vlašića, njegovu okomitost, raznovrsno­st i opasnost za gol, on je također potvrdio visoku klasu i opravdao povjerenje. Iako je u ove dvije utakmice manje igrao, Brekalo je još jednom potvrdio da može biti itekako koristan. Te na kraju Livaković, koji je bio siguran na golu. Hrvatska nije nogometna velesila koja ima 50 kvalitetni­h igrača i zbog toga ne smijemo zatvarati vrata nikome, a svaki novi kvalitetan igrač u konkurenci­ji za nas je poput suhog zlata - govori Dalić.

ULOŽIT ĆU DODATNI NAPOR

Nakon ovih riječi izbornika nametnulo se pitanje o izostanku Ivana Rakitića. Uoči Slovačke izbornik se samo kratko osvrnuo na Ivanovo otkazivanj­e jer nije želio remetiti mir i koncentrac­iju, no nakon svega otvoreno je progovorio i o toj temi:

- Ivan je jedan od onih koji su hrvatsku reprezenta­ciju prošlog ljeta u Rusiji učinili velikom, jedan od onih koji su hrvatske navijače učinili ponosnima, a mene drugim izbornikom na svijetu. On će zbog svega što nam je svima dao zauvijek imati moje poštovanje i zbog toga ću uložiti dodatni napor da se ta situacija konačno riješi. Bili smo Olić i ja kod njega u svibnju, nakon čega je otkazao zbog ozljede, sad je otkazao zbog mogućeg transfera i zbog toga što nije bio 100 posto u nogometu. Ja ga nakon svega očekujem na okupljanju uoči Mađarske jer meni treba svaki kvalitetan igrač, a Ivana kao igrača i čovjeka ne bih volio izgubiti. No isto tako neću dopustiti da se u mojemu mandatu izgubi kult reprezenta­cije. Svakom igraču bez razlike mora biti čast igrati za Hrvatsku, i tu neće biti popusta ni za koga, pa ni za Ivana. Svi bi se morali ugledati na Modrića, koji je u Bakuu proslavio 34. rođendan, a i dalje s puno entuzijazm­a, želje i motiva dolazi na svaku akciju. Treba mu skinuti kapu i nakloniti se.

UZELI PRVI BOD

remi neće previše naštetiti Hrvatskoj. Uvjeren sam da će na kraju bez drame osigurati Europsko prvenstvo.

Prvo su poluvrijem­e viceprvaci svijeta razbili Azere, trebali su im zabiti tri-četiri gola, no domaćin je to sve preživio, a onda je u nastavku na travnjak izašla druga momčad. Hrabrija, puno odlučnija.

- Ovo je za sve nas velika stvar, svi moji igrači bili su top, samo na takav način se može do boda protiv Hrvatske - rekao je Jurčević, koji se nakon utakmice nije vidio sa Zlatkom Dalićem. On i hrvatski izbornik razgovaral­i su prije utakmice, a jedan mu je bivši izbornik, njegov veliki prijatelj Slaven Bilić, čestitao na velikom rezultatu. - Slaven mi je kao prijatelj poslao poruku da mu je drago zbog mojeg rezultata, zbog svega što sam napravio u toj utakmici - otkrio je Nikola. Azerbajdža­n je došao do prvog boda, ali je u prošlim utakmicama bio blizu iznenađenj­a. Zamalo je uzeo bod u Zagrebu i Walesu u petak. - Uveo sam u reprezenta­ciju pet-šest novih, mladih igrača. Zadovoljan sam svime u Bakuu, suradnja sa savezom je odlična - kaže Jurčević. Drugi je put u četiri godine hrvatski trener zaustavio Hrvatsku na klupi Azerbajdža­na. Prosinečki je 2015. godine izborio 0-0 protiv Kovača. - Eto, očito Hrvati u Bakuu mogu zaustaviti Hrvatsku završio je Jurčević.

 ??  ?? Azeri su u petom kolu kvalifikac­ija prvi put ostali neporaženi
Azeri su u petom kolu kvalifikac­ija prvi put ostali neporaženi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia