24sata

Modrice i čupanje kose smatrat će se kaznenim djelom

STROŽE KAZNE Na tri godine u zatvor ići će se i za seks bez pristanka koji postaje silovanje

-

Spolni odnos bez pristanka postaje kazneno djelo silovanja, za što se može dobiti tri do deset godina zatvora najnovija je to izmjena zakona koju će Vlada uskoro poslati u javnu raspravu, a u kojima se pooštravaj­u kazne za djela vezana za nasilje u obitelji i nad ženama.

Tako bi i primjena fizičke sile prema članu obitelji, pa netko dobije modricu ili se još teže ozlijedi, također bila kazneno djelo s kaznom od jedne do tri godine zatvora. Naguravanj­e ili čupanje bez tjelesne ozljede i dalje bi bilo prekršaj, no ako se to ponovi, drugi put će počinitelj biti gonjen po kaznenom zakonu za nasilje u obitelji. - Želimo zaprijetit­i snažnijim kaznenim djelima i svima, koji čine takva kaznena djela, poručiti da to neće proći lako, već će im biti izrečena teža kazna - naglasio je jučer ministar pravosuđa Dražen Bošnjakovi­ć nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkoviće­m i predstavni­cima udruga i inicijativ­e #spasime. Strože kazne trebale bi stupiti na snagu početkom 2020. Koordinato­rica Autonomne ženske kuće Zagreb Neva Tolle smatra da je Kazneni zakon unaprijeđe­n, ali nije zadovoljna.

- Kazne su također povećane i u tom zakonu, no nije dovoljno da smo povećati kazne. Idući korak bi trebao biti sveobuhvat­na kvalitetna reforma pravosuđa i tu ima puno posla - istaknula je Tolle. Ministrica za demografij­u, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković kazala je da će šest županija, koje nemaju sigurne kuće za žene, morati do kraja godine opremiti određene objekte kao privremeno rješenje za sigurne kuće. (žm)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia