24sata

KUPUJETE NOVI TELEVIZOR? MORA IMATI OZNAKU DVB-T2

NOVI DIGITALNI SIGNAL Od 1. srpnja sljedeće godine na starim televizori­ma preko običnih antena neće se moći gledati naši programi

- Piše: IVANČICA LADIŠIĆ

Tvrtka Odašiljači i veze u petak je počela emitirati televizijs­ke programe novim digitalnim signalom DVB-T2 sa standardom kodiranja HEVC H.265. Tu kvalitetni­ju sliku mogu gledati oni koji televizijs­ki signal primaju s odašiljača na Sljemenu. Do 15. studenoga televizijs­ki signal visoke rezolucije trebalo bi primati 97 posto kućanstava u Hrvatskoj. Ali ne i oni sa starijim televizori­ma.

RADIT ĆE I ‘KUTIJE’

- Od 2017. svi televizori koje prodajemo mogu primati taj signal. No možda još negdje ima i starijih pa pri kupnji treba pripaziti ima li uređaj oznaku HEVC H.265 upozoravaj­u u Pevecu. Bolji televizori imali su tu oznaku već i prije šest-sedam godina. Danas ima za manje od 1000 kuna televizora s ekranom od 80 centimetar­a koji podržavaju novi sustav. Oni stariji, koji ne podržavaju H.265 standard, moći će se gledati uz dodatni prijamnik, kutijicu koja se naziva Set Top Box i spaja se na televizor. - Najjeftini­ji prijamnik kod nas stoji 159 kuna. Ima i daljinski upravljač kojim se pali i mijenjaju programi. Za ostalo će se i dalje koristiti daljinski od televizora - dodali su u Pevecu.

I prije desetak godina, kad smo prelazili s analognog na digitalni signal, svi koji su imali stare televizore morali su kupiti dodatni prijamnik kako bi na njima i dalje mogli gledati program. Tad je država sufinancir­ala kupnju. Sad se o tome ne govori. Ti digitalni prijamnici, osim najnovijih modela, ne podržavaju signal na koji prelazimo pa će onima koji ih još koriste trebati novi. Oni koji imaju LCD televizor moći će uživati u boljoj slici ako prijamnik spoje HDMI kablom kojih ima za 15 kuna. No vlasnici starih uređaja u obliku kutije tako si sliku neće moći “popraviti”.

I pri kupnji dodatnog digitalnog prijamnika, odnosno Set Top Boxova treba paziti da može primati novi signal.

PRILAGODBA NIJE HITNA

Do 30. lipnja 2020. emitirat će se programi u starom i novom standardu, a 1. srpnja stari gase. Novi HD signal trebao bi se automatski pojaviti na televizoru, no možda će trebati ponovno instalirat­i programe. Bude li problema, treba tražiti pomoć servisa. Promjene se odnose na kućanstva koja signal primaju starim, običnim antenama. Onima koji programe gledaju preko teleoperat­era, satelita ili kabelske mreže neće biti promjena.

S novim signalom će se moći gledati i treći i četvrti HRT-ov program te RTL2 i Doma TV u dijelovima Hrvatske u kojima se nisu vidjeli.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia