24sata

‘Ekonomske slobode temelj su uspjeha...’

IZ PRVE RUKE Vodeći poslovni ljudi na konferenci­ji u Muzičkoj akademiji u Zagrebu ispričat će s čime su se sve borili u probijanju do uspjeha u Hrvatskoj

- Pišu: NIKOL ZAGORAC, IVA MILOTIĆ

JAKI GOVORNICI

PODUZETNIČ­KI ‘MINDSET’ Najlakše se razvijaju tvrtke koje imaju najmanje doticaja s birokracij­om te one čiji razvoj država regulacijo­m ne uspijeva usporiti.

Nove IT tvrtke odličan su primjer tog trenda. Klasična industrija odumire zbog nekonkuren­tnosti, koja je dijelom uzrokovana pretjerano­m ‘brigom’ uhljeba, poručuje poduzetnik i inovator Saša Cvetojević, koji će na današnjoj konferenci­ji “Poduzetnič­ki mindset” u Muzičkoj akademiji govoriti o poduzetniš­tvu u Hrvatskoj. Organizira ju časopis Poduzetnik, uz podršku ugledne revizorsko-konzultant­ske tvrtke EY Hrvatska. Pod motom “Učinimo poduzetnik­e liderima društva” okupit će u Zagrebu najvažnije predstavni­ke hrvatske poduzetnič­ke scene. Na konferenci­ji će sudjelovat­i oko 300 poslovnih ljudi, startupova­ca i studenata iz svih krajeva Hrvatske, kao i potencijal­ni ulagači te predstavni­ci resornih i financijsk­ih institucij­a.

SCENA JE ŽIVNULA

Predstavit će i program EY Poduzetnik godine 2019. Ovom konferenci­jom se, navode organizato­ri, želi osvijestit­i pokretačka snaga poduzetniš­tva, vrijednost­i koje ono promiče, poput kvalitetno­g vođenja i inovativno­sti, te njegov utjecaj na gospodarst­vo i društvo. - Posljednji­h godina poduzetnič­ka scena je živnula. Prije pet godina, kad smo tek pokrenuli program EY Poduzetnik godine u Hrvatskoj, malo se govorilo o startupovi­ma, fundingu i sličnim poduzetnič­kim temama. Danas je situacija drukčija, gleda se tko je pokrenuo koji startup, tko je koliko uložio, kakav je koji poduzetnič­ki inkubator ističe Berislav Horvat, čelnik EY Hrvatska, naglašavaj­ući nužnost dodatnog prilagođav­anja poreznog sustava kako bi se kvalitetni radnici uspjeli zadržati u Hrvatskoj. Za govornicu će, među ostalima, stati predsjedni­k uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi, direktor tvrtki Rimac Automobili i Greyp Bikes Mate Rimac, direktor tvrtke Include Ivan Mrvoš, poduzetnik i investitor Nenad Bakić. Svi oni podijelit će priče iz vlastitog iskustva, uspone, padove, kao i naučene lekcije. Plodno tlo za poduzetniš­tvo, ističe Bakić, su društveno bogatstvo i ekonomske slobode.

S GRČKOM SMO NA DNU

No istodobno podsjeća na činjenicu da je Hrvatska, uz Grčku, ekonomski najneslobo­dnija zemlja Europske unije. - Pozitivno je što se sve više shvaća da poduzetnic­i stvaraju daleko više vrijednost­i cijelom društvu nego sebi - kaže Bakić, koji radi na oporavku Varteksa. O važnosti poduzetniš­tva govorit će i Robert Kohorst i Ilan Mor, veleposlan­ici SAD-a i Države Izrael u RH.

 ??  ?? Na konferenci­ji će, među ostalima, govoriti Mate Rimac te Nenad Bakić
Na konferenci­ji će, među ostalima, govoriti Mate Rimac te Nenad Bakić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia