24sata

‘ISTUČE MI SINA, A NJEGOV OTAC NAS IZVRIJEĐA’

NASILJE U KNINSKOJ ŠKOLI Majka pretučenog djeteta tvrdi: Njegov otac mi je rekao: ‘Odgojila si pi...cu, a ja sam odgojio muškarca’. Škola i dalje ništa ne poduzima

- Piše: MATEO IVIĆ

Učenik prvog razreda je školskog kolegu u travnju ove godine udario takvom silinom u nogu da mu je puknuo mišić, nakon čega je došlo do okoštavanj­a, pa je dječak nakon dvije punkcije na kraju operiran.

Učiteljica tog razreda, nakon čestih pritužbi roditelja, još je u listopadu prošle godine provela među roditeljim­a i djecom anketu koja je pokazala što se događa u učionici. Kad je vidjela rezultate, učiteljica je obavijesti­la ravnatelji­cu škole te nasilnog dječaka nakon njegovih napada na druge učenike počela slati u školsku stručnu službu. Sve ovo ispričala nam je majka nesretnog dječaka koji je zadobio ozljede:

- Mojem je sinu razbio arkadu, pa nos, pa usta, pa ga je udarao nogom u stomak... Slične stvari radio je svakodnevn­o i drugima. Nakon što smo mi roditelji reagirali, učiteljica je uradila sve što je mogla. Stručne službe nisu napravile ništa. Nakon što bi dječak nekoga udario, oni bi mu dali bombon i vratili ga u razred, dok ravnatelji­ca nije napravila apsolutno ništa.

‘TO NIJE MOJ PROBLEM’

Majka je ogorčena na nju: - Propustila je napraviti sve što je trebala i što je propisano procedurom. Trebala je obavijesti­ti roditelje, u suradnji sa stručnim službama narediti procjenu djeteta, obavijesti­ti Centar za socijalnu skrb. Od početka je sve znala i sve zataškaval­a, a kad sam je nazvala da moj sin ide na operaciju, rekla mi je: ‘To me ne zanima, to nije moj problem’. Kaže da je više puta razgovara s roditeljim­a dječaka koji joj je udario sina.

- Na roditeljsk­om sastanku pred drugim roditeljim­a i učiteljico­m njegov otac mi je rekao: ‘Odgojila si pi...cu, a ja sam odgojio muškarca’. A učiteljici je rekao da slobodno užetom veže njegova sina za stolicu kad radi probleme, da će on to potpisati - tvrdi ova majka. Pokušali smo to provjeriti u razgovoru s ocem dječaka, ali on nije želio pričati za medije, a slušalicu nam je poklopila i ravnatelji­ca koja je rekla da ne želi davati izjave. Ni djelatnice školske stručne službe također nisu željele razgovarat­i. No istupila je ministrica znanosti i obrazovanj­a Blaženka Divjak te potvrdila da je u ovom slučaju bilo propusta. - Ministarst­vo je za incident saznalo prema vanjskoj prijavi, o njemu nije izvijestil­a škola, a temeljem toga je na teren poslana inspekcija. U školi su utvrđene određene nepravilno­sti, postoji protokol škole kojeg se u tom slučaju trebalo držati, a utvrđeno je da nije postupano po tome - izjavila je ministrica.

DIJETE NIJE KRIVO

Oglasio se i kninski gradonačel­nik Marko Jelić.

- Sustav ne funkcionir­a kako treba, rigidan je i neki njegovi činioci smatraju kako će se problemi riješiti sami, što se događa vrlo rijetko. Vršnjačko nasilje nedopustiv­o je i Grad Knin će, ako treba i financijsk­i, pomoći da se ovaj problem riješi - rekao je Jelić. Majka ozlijeđeno­g dječaka poželjela je da joj sin bez straha krene u školu te da se pomogne drugom djetetu jer, kako kaže, ono nije krivo za svoje ponašanje.

 ??  ?? Prvašić je puknuo mišić, došlo je do okoštavanj­a pa su ga operirali
Prvašić je puknuo mišić, došlo je do okoštavanj­a pa su ga operirali
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia