24sata

ŠKOLA: 2500 KN SKA U RAZRED

PRIJEVOZ DO ŠKOLE OPREMA I PRIBOR 1000 KUNA SPORNA NAKNADA Srednje škole ovise o vlastitom, novcu gradova i županija. Okreću se roditeljim­a, ali i EU fondovima

- Pišu: ANA DASOVIĆ, ŽELJKA MEŠTROVIĆ, DANICA PLANTAK, MARIJA CINDRIĆ

Opremiti danas srednjoško­lca prilično je skupo, kažu nam roditelji varaždinsk­og srednjoško­lca koji se školuje za komercijal­ista u Gospodarsk­oj školi u Varaždinu.

Za udžbenike je potrebno izdvojiti oko 1500 kuna, potom najmanje 200 kuna za bilježnice, 300 kuna za prosječnu torbu i pernicu te olovke, za majicu i hlačice za tjelesni odgoj oko 150 kuna, a kvalitetni­ja oprema stoji i više. Tenisice su oko 300 kuna te na kraju najmanje 12 kuna za pauzu, jer sendvič i sok u školi stoje svaki po 6 kuna. To je gotovo 2500 kuna prije nego što je sin uopće krenuo u školu, zaključuju roditelji, čija su primanja pristojna za hrvatske uvjete.

‘KUPUJEMO RADNI MATERIJAL’

Tim troškovima treba pridodati prijevoz, školsko osiguranje, a mnogo škola u Zagrebu, primjerice, naplaćuje i takozvanu godišnju naknadu za povećane troškove školovanja. Radi se o novcu kojim škole pokrivaju troškove radnog materijala, a može se kretati od 100, pa i do 500, 600 kuna za umjetničke škole. Kako nam kažu roditelji zagrebačko­g učenika koji je upravo krenuo u srednju tehničku školu, već im je najavljeno da će trebati nabaviti kute, kao i pribor za crtanje i slično. Upravo odluka Druge ekonomske škole u Zagrebu da od ove školske godine upis u prvu, ali i ostale godine uvjetuje sa 100 kuna ove naknade izazvala je brojne reakcije roditelja koji se pitaju ne bi li školstvo u Hrvatskoj trebalo biti besplatno.

‘SREDNJA ŠKOLA NIJE OBVEZNA’

No u Ministarst­vu znanosti i obrazovanj­a ističu: Srednja škola u Hrvatskoj po zakonu nije obavezna. Država, kako nam je pojasnila Suzana Hitrec, predsjedni­ca Udruge srednjoško­lskih ravnatelja, pokriva plaće nastavnika i profesora. - Srednje škole u Zagrebu iz gradskog proračuna dobivaju novac kojim mogu voditi školu idućih godinu dana. U našoj školi od tog novca pokrivamo sve troškove uključujuć­i struju, vodu i sve ostalo što treba pokriti - kaže Hitrec, ravnatelji­ca Upravne škole u Zagrebu.

Proračun svake godine može varirati, što stvara probleme školama koje mogu nešto planirati tek nakon što novac dobiju kako bi vidjeli s čime raspolažu, pojasnila je ona.

 ??  ?? Od 100 pa i do 270 kuna stoji mjesečni pokaz za javni prijevoz u gradovima. Mnogi učenici imaju subvencion­irani prijevoz. Učenici u tehničkim školama trebaju nabaviti kute, pribor za crtanje i slično. odnosno manje ili više, ovisno o standardu obitelji, za sportsku opremu, torbu i odjeću.
Od 100 pa i do 270 kuna stoji mjesečni pokaz za javni prijevoz u gradovima. Mnogi učenici imaju subvencion­irani prijevoz. Učenici u tehničkim školama trebaju nabaviti kute, pribor za crtanje i slično. odnosno manje ili više, ovisno o standardu obitelji, za sportsku opremu, torbu i odjeću.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia