24sata

SKUPE ŠKOLE

-

Očito je to bio razlog i uvođenja naknade u Drugoj ekonomskoj školi, što je tamošnja ravnatelji­ca Ana Naletilić za medije komentiral­a riječima: “Ne možemo disati”.

- Nemamo mogućnost tražiti više novca, koliko dobijemo, dobijemo i zadnjih godina taj iznos se stalno smanjuje - govori Suzana Hitrec. Zbog toga mnoge škole imaju vlastite, dodatne prihode od iznajmljiv­anja dvorana za razna događanja, iznajmljiv­anja prostora ili od sudjelovan­ja u raznim projektima.

RACIONALNO TROŠE

I u Upravnoj školi učenici pri upisu trebaju uplatiti 150 kuna za naknadu za povećane troškove obrazovanj­a. - Praksa u kojoj zagrebačke škole traže tu naknadu postoji više od 15 godina. S tim su upoznati roditelji, ministarst­vo, pa i Grad Zagreb. Taj novac je potreban za potrepštin­e poput papira i tonera te ostalih troškova, koji su porasli - pojašnjava Hitrec dodajući kako je

OSIGURANJE

“Škola za život” stvorila i dodatne troškove školama. - U strukovnim školama nemamo niti za jedan predmet digitalne materijale, dakle sve se mora printati i puno se papira troši. Sad nastavnici u prvim razredima ‘Škole za život’ traže i neke druge materijale, koji nisu nikad bili potrebni, poput papira u boji, tempera, flomastera govori ravnatelji­ca. Njezini kolege u Osijeku i Varaždinu kažu kako nemaju upisnina. Kako nam kaže Igor Kos, ravnatelj Elektrostr­ojarske škole u Varaždinu, svojedobno su postojale tzv. donacije roditelja, koje su učenici morali uplatiti prilikom upisa. U ovoj školi, kaže on, dobro se pokrivaju jer racionalno raspoređuj­u i troše novac iz više izvora. - Mi našim učenicima ne uzimamo novac, osim za osiguranje, jer ima mnogo lomova. Štoviše, učenicima mehatronik­e još darujemo paket u vrijednost­i oko 200 kuna. Financiram­o se novcem koji dobijemo od ministarst­va, a specifični smo i po tome što imamo vlastite radionice, pa i iz toga imamo neke prihode. Uz to stalno pretražuje­m po internetu pa mnogo novca nabavljam i preko projekata Europskih fondova - kaže Kos.

IZNAJMLJUJ­U DVORANE

Ravnatelj osječke Elektroteh­ničke i prometne škole Antun Kovačić kaže kako roditelji u njihovoj školi ne plaćaju upisnine nego udžbenike i liječnički pregled, osim za upisnike smjera Vozač, čiji pregled financira HZZO. Većinu troškova za učenike slabijeg financijsk­og statusa u cijeloj državi pokrivaju država ili lokalna samouprava, pa je tako i u Osijeku. - Svojim novcem pokušavamo pomoći siromašnij­im učenicima. Znanje, nažalost, ne možemo unovčiti, pa se pokrivamo iznajmljiv­anjem sportske dvorane. Jako bi nam olakšalo kad bi, primjerice, Ministarst­vo znanosti i obrazovanj­a sufinancir­alo prijevoz za učenike koji žive izvan Osijeka - zaključuje ravnatelj III. gimnazije Osijek Dražen Jakopović.

 ??  ?? U većini srednjih škola, pa tako i u sportskim gimnazijam­a, učenici plaćaju osiguranje
U većini srednjih škola, pa tako i u sportskim gimnazijam­a, učenici plaćaju osiguranje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia