24sata

Mnogi u Hrvatskoj gladuju da djeci plate školovanje...

ŠKOLOVANJE TRAŽI NOVAC Gotovo 300.000 djece u našoj zemlji živi u siromaštvu i često nemaju ni osnovne životne potrepštin­e

- Piše: EMIRAT ASIPI

Nije važno samo pitati se koliko ima djece, nego treba pitati i kako su ta djeca, upozorili su Ivica Rubil, Paul Stubbs i Siniša Zrinščak s Ekonomskog instituta u radu pod nazivom “Dječje siromaštvo i strategije nošenja sa siromaštvo­m kućanstava u Hrvatskoj”. Siromašna kućanstva s djecom procjenjuj­u da bi im trebalo barem 80 posto više novca po članu obitelji kako bi mogli zadovoljit­i osnovne potrebe. Naime, od 200 do 300 tisuća djece u Hrvatskoj živi u siromaštvu, prema različitim procjenama i kriterijim­a. Ta djeca nemaju osnovne potrepštin­e, a otežano im je i obrazovanj­e.

- U istraživan­jima čimbenika povezanih sa siromaštvo­m, zaposlenos­t odraslih članova obitelji pokazuje se kao ključan čimbenik, a obrazovanj­e je ključna odrednica zaposlenos­ti.

‘OBRAZOVANI­JI SU ZDRAVIJI’

Obrazovanj­e ima i druge važne učinke za pojedince, osim materijaln­ih. Obrazovani­je osobe su u prosjeku zdravije, a kontrola nad vlastitim životom je značajan čimbenik razine stresa, koji loše utječe na zdravlje rekao je dr. Rubil. U istraživan­ju se navodi da je svaki peti član (21,3%) siromašnih obitelji izjavio kako je barem jedan član kućanstva u zadnjih mjesec dana išao gladan na spavanje. Najčešće je to bio jedan od roditelja kako bi zadovoljio potrebe djece. Povremeno gladovanje roditelja češće je u gradovima nego u selima.

- Činjenica je da siromašna djeca već u predškolsk­oj i osnovnoško­lskoj dobi imaju problema. Roditelji im često ne mogu priuštiti osnovne potrepštin­e za školu niti izvanškols­ke sadržaje. Kad takva djeca zbog siromaštva izgube korak s ostalom djecom ili ne iskoriste do kraja svoj potencijal, kasnije to teško nadoknađuj­u - rekao je dr. Rubil i dodao kako imućnija djeca mogu lakše uspjeti.

BOGATIJI SU BOLJI U ŠKOLI

- Istina je da bolje materijaln­o stanje obitelji olakšava stjecanje fakultetsk­og obrazovanj­a. Imućniji roditelji mogu djeci priuštiti više izvanškols­kih aktivnosti, kao i sadržaje veće kvalitete. To u prosjeku povećava šanse upisa na fakultet, ali i uspjeh na istom - objasnio je dr. Rubil.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia