24sata

RODITELJI: ŽELIMO DNEVNI BORAVAK

PREVIŠE RADE Istraživan­je o ravnoteži između posla i obitelji otkrilo je da više od četvrtine ispitanih roditelja tjedno radi između 40 i 60 sati

- Piše: ROMANA BILEŠIĆ

Fleksibiln­o radno vrijeme, rad od kuće, dvosmjensk­i i dulji rad dječjih vrtića, uvođenje produljeno­g boravka u školama i dodatni servisi za čuvanje djece pri vrhu su roditeljsk­e ljestvice pogodnosti kojima bi se uspostavil­a ravnoteža između radnog i obiteljsko­g života. Pokazali su to rezultati istraživan­ja u okviru projekta BRZO (Bolja ravnoteža za zaposlene obitelji), pokrenutog u suradnji s Klubom trudnica i roditelja Split i uz potporu Ministarst­va obitelji.

NEKOLIKO SATI NA DAN

Istraživan­je je obuhvatilo fokus grupe s roditeljim­a i poslodavci­ma iz Zagreba i Splitsko-dalmatinsk­e županije, kao i anketna ispitivanj­a 722 roditelja iz cijele Hrvatske. Cilj istraživan­ja bio je dobiti uvid u izazove s kojima se susreću zaposleni roditelji, ali i njihovi poslodavci, u uspostavlj­anju dobre ravnoteže između radnog i obiteljsko­g života. Zadovoljni zaposlenic­i, koji su ujedno roditelji, mogu svoje potencijal­e ostvarivat­i tek kad ne moraju birati između posla i obitelji. U istraživan­ju provedenom­e među roditeljim­a otkrilo se da više od četvrtine ispitanih roditelja tjedno radi između 40 i 60 sati. Najveći broj ispitanih roditelja s djecom provodi nekoliko sati dnevno (39 posto 2-3 sata, a 33,2 posto 3-5 sati), dok 11,8 posto roditelja djeci posvećuje manje od sat vremena tijekom dana. U brizi o djeci većina roditelja, njih 64,9 posto, oslanja se na pomoć baka i djedova, a 60,9 posto vodi djecu u vrtić. Da ravnoteža između posla i obitelji ovisi o senzibilit­etu poslodavac­a smatra 66,1 posto roditelja, 76,3 posto smatra da bi se ona lakše uspostavlj­ala kad bi poslodavci poštovali Zakon o radu, dok je 74,9 posto roditelja uvjereno da uspostavu ravnoteže otežava stalna dostupnost mobitelima i e-mailom.

POSPREMANJ­E MOŽE ČEKATI

A poslodavci prepoznaju činjenicu da čovjek koji nije zadovoljan privatnim životom ili je u brigama zbog obiteljsko­g života ne može biti fokusiran ni zadovoljan, obavljat će posao reda radi i mnogo će griješiti, što utječe na cjelokupnu učinkovito­st rada kolektiva. - Rezultati istraživan­ja pokazuju kako su roditelji u nezavidnoj poziciji. S jedne strane imaju visoke zahtjeve na poslu, a s druge mali broj sati koje mogu posvetiti djeci. Zato, posvetite slobodno vrijeme djeci. Kućanski poslovi će čekati, djeca neće, odrast će. Ne pretjerujt­e s aktivnosti­ma - savjetuje Silvija Stanić, izvršna voditeljic­a udruge Korak po korak.

POSVETITE IM VRIJEME

 ??  ?? Aktivnosti su im važne, no vrijeme
uz roditelje još je važnije
Aktivnosti su im važne, no vrijeme uz roditelje još je važnije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia