24sata

Bicikliram na posao i ne pijem tablete za tlak

KORAK DO ZDRAVLJA Zavod za javno zdravstvo u Međimurju nagrađuje ljude koji na posao idu pješice ili biciklom

- Piše: EMA KRSTIĆ

Svake godine sudjelujem u akciji ‘Pješke ili biciklom na posao, druženje i rekreaciju’. Inače do posla i nazad bicikliram 10 kilometara, kaže Mirjana Tišler (51) iz Kotoribe.

U prošlogodi­šnjoj akciji prešla je 180 kilometara, odnijela prvu nagradu i dobila novi bicikl.

- Inače bicikliram do posla, a ne samo kad je kampanja. To mi dobro dođe za zdravlje. Da kucnem u drvo, bez obzira na godine nemam kroničnih zdravstven­ih problema, a mnogo ljudi moje generacije pije tablete za tlak - kaže te dodaje kako bicikliran­jem na posao uštedi i na gorivu te tako spaja ugodno s korisnim. - Kampanja funkcionir­a tako da u prijavnici za prijeđene kilometre treba navesti svjedoka. Meni je to bila šefica, koja zna da svaki dan bicikliram na posao, za što mi treba 20-ak minuta - kaže. Već 12 godina zaredom Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije u suradnji s Gradskim bazenima “Marija Ružić” organizira zdravstven­u akciju “Pješke ili biciklom na posao, druženje i rekreaciju” kako bi potaknuli ljude na fizičku aktivnost. U početku se akcija odnosila samo na zaposlene, no prošle godine mogli su sudjelovat­i i umirovljen­ici i rekreativc­i. Kampanja traje tri tjedna, od 9. do 29. rujna.

PRVA NAGRADA JE BICIKL

Sudionici trebaju barem tri dana u tjednu pješačiti ili voziti bicikl u svrhu putovanja na posao ili rekreacije. Minimalno vrijeme tjelesne aktivnosti je dva i pol sata tjedno. Tijekom svakog tjedna pješaci trebaju napraviti barem 10 kilometara, a biciklisti 40. Svatko samostalno bilježi broj prijeđenih kilometara ili broj sati tjelesne aktivnosti, a na kraju prijavljuj­u rezultate u Zavod, koji organizira izvlačenje i dodjelu nagrada. Nude se nagrade za pet mjesta: bicikl, sportski sat, sportska jakna, biciklisti­čka kaciga i aparat za mjerenje koraka.

- Kako je jedna od prepreka za redovitom tjelesnom aktivnošću nedostatak vremena, kroz ovaj projekt nastojimo potaknuti i uvjeriti ljude da putovanje do posla mogu iskoristit­i kao priliku za unapređenj­e svog zdravlja, a uz to štede novac i čuvaju okoliš od onečišćenj­a ispušnim plinovima automobila - kaže Renata Kutnjak Kiš, dr. med., specijalis­t epidemiolo­gije i voditeljic­a Djelatnost­i za javno zdravstvo i promicanje zdravlja u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije. Od samih početaka do danas ukupno se prijavilo 1200 ljudi.

- Redovita tjelesna aktivnost ima ogroman potencijal u unapređenj­u zdravlja te prevenciji, liječenju i rehabilita­ciji brojnih bolesti i stanja. Ona umanjuje rizike od kardiovask­ularnih bolesti, moždanog udara, povišenog krvnog tlaka, šećerne bolesti, bronhalne astme, osteoporoz­e, nekih vrsta raka te depresije, usporava napredovan­je Alzheimero­ve bolesti i drugih oblika demencije. Pomaže kod stresa i anksioznos­ti te doprinosi održavanju primjerene tjelesne težine - napominje liječnica.

HRVATI MALO VJEŽBAJU

Prema mjerenjima Eurobarome­tera iz 2017. godine, 76 posto ispitanika starijih od 15 godina u Hrvatskoj rijetko ili nikad ne vježba, a 66 posto ispitanika rijetko ili nikad ne koristi bicikl u svrhu transporta.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia