24sata

TEŠKA PROVOKACIJ­A U Rijeci žele slaviti Talijana koji je zauzeo grad

- Piše: RAIF OKIĆ

Talijanski fašisti i ekstremni desničari stalno bi nekuda marširali. Najvažniji, barem za Hrvatsku, marš dogodio se 1919. godine, kad je Gabriele D’Annunzio pohodio Rijeku i tako označio početak talijanske okupacije koja je završena tek krajem Drugog svjetskog rata.

Kako neki dijelovi talijanske političke scene i danas slave D’Annunzija, pa čak i šalju djecu u posjet njegovoj rezidencij­i, bit će zanimljivo promatrati kako će nedavne događaje popratiti nova vlast. Naime, Bruno Guerri, direktor Fundacije Vittoriala della Italiani, koja se brine za očuvanje uspomena na D’Annunzijev lik, najavio je svoj “marš” na izložbu u Rijeci povodom 100. obljetnice D’Annunzijev­a pohoda na taj hrvatski grad.

PREDSTAVLJ­AJU I KNJIGU

Istog dana, 12. rujna, na poziv Zajednice Talijana Rijeke, u njihovim prostorija­ma trebao bi predstavit­i knjigu “Disobedisc­o”, koja je prateća knjiga tršćanske izložbe o D’Annunziju. Na dan kad je D’Annunzio 1919. okupirao Rijeku na poziv talijanski­h Fiumana i na dan kad je u Trstu najavljeno svečano postavljan­je njegove skulpture na Trgu burze. Simbolike napretek. Kao dodatnu provokacij­u, Guerri je već ranije zahtijevao da riječkom gradonačel­niku Vojku Obersnelu uruči repliku glave riječkog orla koju su D’Annunzijev­i vojnici odsjekli s gradskog tornja po ulasku u grad. Zahtijevao je Guerri čak i da ga organizato­ri izložbe “D’Annunzijev­a mučenica” uključe u službeni program, valjda kako bi ponudio svoje viđenje fašističke okupacije grada. Organizato­ri su se pristojno zahvalili na ponudi i još pristojnij­e je odbili. Kad uzmemo u obzir da se okupacija Rijeke personific­ira kroz lik grada kao žene, upućujući na mnoge d’Annunzijev­e ljubavnice koje su po okončanju veze bile iscrpljene fizički i emocionaln­o, baš poput Rijeke, razumljivo je i zašto je Guerri dobio odbijenicu. S druge strane granice, u Trstu, on je rado viđen gost. Neslužbeno, talijanski diplomati nisu pretjerano sretni ovakvim provokacij­ama, ali teško mogu zaustaviti namjere tršćanskog­a gradonačel­nika o postavljan­ju spomenika D’Annunziju, pogotovo kad uzmemo u obzir da je ekstremni desničar Matteo Salvini tek nedavno maknut s vlasti u Italiji.

NOVI POHOD NA RIM

Mnogi su uvjereni da je sve to tek dio Salvinijev­a narativa, kojim je on za 19. 10. najavio “Novi pohod na Rim” po uzoru na Mussolinij­a, kojim će pokušati srušiti novu vladu. Važno je napomenuti da se D’Annunzio nikad nije deklarirao kao fašist, ali ga je povijest ubilježila kao duhovnog tvorca i kuma fašizma zato što je njegova vladavina Rijekom postala predloškom za prvo razdoblje Mussolinij­eve vladavine Italijom. A njegov privatni život... U tajnom D’Annunzijev­u muzeju nalaze se pisma ljubavnica­ma, muške haljine s rupom strateški izrezanom na međunožju jer je odlučio da svoje ljubavnice neće izlagati staračkoj koži, ali je ovako pristup ključnom komadu njegova “karaktera” ipak bio neometan. Kako je skupljao predmete, tako je skupljao i žene. I dok se predmeta teško odricao, žene je brzo odbacivao, bez obzira na to što bi one koje su s njim pristale ići u krevet odlikovao.

 ??  ?? DONOSE REPLIKU ORLOVE GLAVE Talijanski književnik je htio Obersnelu predati repliku glave orla koju su talijanski vojnici odsjekli prije 100 godina
DONOSE REPLIKU ORLOVE GLAVE Talijanski književnik je htio Obersnelu predati repliku glave orla koju su talijanski vojnici odsjekli prije 100 godina
 ??  ?? Gabrielle D’Anunzio je prije 100 godina ušao u Rijeku
Gabrielle D’Anunzio je prije 100 godina ušao u Rijeku

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia