24sata

Možete li Kristianov­a oca pogledati u oči?

Stipan Vukasović traži pravdu za sina koji je umro na izdržavanj­u kazne. Sud i odvjetnik mogli su tražiti prekid kazne zbog zdravlja, ali nisu...

- Pišu: M. MATANA, D. MAHMUTOVIĆ

Stipan Vukasović plače i teško dolazi do riječi dok pokušava shvatiti zašto mu je sustav ubio sina Kristiana. U emotivnom intervjuu za Slobodnu Dalmaciju javno traži krivce za smrt svog sina, ali prozivani akteri i dalje šute. Sustav je hermetički zatvoren.

Kristian Vukasović (18) ležao je na Jedinici intenzivno­g liječenja splitske bolnice 19 dana, u stanju moždane kome, no svejedno su ga čuvali pravosudni policajci, a njegov otac Stipan (52) morao je za posjete tražiti odobrenje suda!

Pet dana prije smrti mladića sud je ukinuo pritvor, a Kristian je postao slobodan čovjek. Nikad nije postao svjestan te činjenice, kojoj se toliko radovao.

Iza rešetaka je završio 1. travnja ove godine. Uhićen je zbog podmetanja četiri požara pored obiteljske kuće u Sumpetru kraj Omiša. Unatoč opsežnoj medicinsko­j dokumentac­iji i dijagnozam­a, tijekom postupka je utvrđeno kako je ubrojiv. Bitno smanjeno ubrojiv, neosuđivan, jedva punoljetan, ali ipak suđen kao potpuno ravnoprava­n član zajednice. Osuđen je u jedan dan, jer je priznao krivnju (poremećaj piromanije), a dok je pred Općinskim sudom u Splitu trajala pravna “bitka”, boravak u zatvoru na Bilicama te u Bolnici za osobe lišene slobode (u čak tri navrata po dva tjedna!) polako je dovodio do tragičnog epiloga.

TUŽBA PROTIV DRŽAVE

Još se ne zna, službeno, uzrok smrti – obdukcija je obavljena prije gotovo 20 dana, no rezultati nisu stigli niti na tužiteljst­vo niti do Stipana Vukasovića. Razgovaral­i smo s neutješnim muškarcem, ostao je bez sina jedinca “na pravdi Boga”, no detalje kalvarije kroz koju je prolazila obitelj obećao je iznijeti idućeg tjedna, kad konačno dozna zbog čega je umro Kristian. Vinko Ljubičić, odvjetnik Vukasoviće­vih, najavio je tužbu protiv države, no i on ima problema s kompletira­njem slučaja – pored obdukcije, s Bilica nije dobio kompletnu medicinsku dokumentac­iju unatoč pismenim i usmenim molbama. Da je sustav grdno zakazao, smatra Stipan Vukasović, koji tvrdi da su njegova sina ubili pravosuđe i uprava zatvora te želi da se otkriju krivci kako se ovakvo nešto više nikome ne bi dogodilo...

Kako je pisala Slobodna Dalmacija, u Kristianov­u slučaju primjena maloljetni­čkog prava nije se ni razmatrala. Nije potpisan sporazum s Državnim odvjetništ­vom nego su se s kaznom od osam mjeseci zatvora suglasili odvjetnik i mladić s posebnim potrebama, s mentalnim i tjelesnim oštećenjim­a i pod utjecajem četiriju vrsta psihijatri­jskih lijekova.

ZAŠTO JE MORAO U ZATVOR?

Pokušali smo razgovarat­i s Dinom Radićem, Kristianov­im odvjetniko­m po službenoj dužnosti, ali rekao nam je kako ne može razgovarat­i i poklopio slušalicu. Marinko Bujas, upravitelj splitskog zatvora, kazao nam je kako ne može davati nikakve informacij­e niti dati ikakav komentar te nas je uputio na središnji ured Ministarst­va pravosuđa. Poslali smo

im upit u kojemu smo zahtijeval­i odgovore na očeva pitanja, ali do zaključenj­a ovog članka nismo ih dobili.

ŠEST MJESECI ZA METAK U GLAVU

Nakon što je Kristian priznao krivnju, na Općinskom sudu u Splitu osuđen je na osam mjeseci zatvora. Sudac Marijo Franetović prihvatio je ustrajanje tužiteljst­va na produljenj­u istražnog zatvora.

Isti je sudac prije 11 godina čovjeka koji je upucao osobu u zatiljak osudio na šest mjeseci zatvora, dva mjeseca manje nego Kristiana.

Tomislav Vukušić je 2008. godine osuđen zbog teškoga kaznenog djela protiv sigurnosti. On je 6. prosinca 1996., pijan i ljut jer mu je netko ukrao šteku cigareta, pucao kroz prozor vozila kojim je upravljao Špiro Janjić. U jednom trenutku izašao je iz vozila, ispucao nekoliko metaka, vratio se

u auto i pokušao opet pucati kroz prozor. Zaglavio mu se metak u cijevi, pa ga je počeo rastavljat­i. Pištolj je opalio i prostrijel­io Janjićev zatiljak.

- Sud drži da će presuda utjecati na Vukušića da se suoči s osobnom odgovornoš­ću, iako držimo da se on već s tim suočio - kazao je u obrazložen­ju presude sudac Franetović.

Također, slučaj smrti Dalibora Sardelića Sardele otišao je u zastaru jer je proteklo punih 20 godina od njegova premlaćiva­nja od strane vojnih policajaca, infarkta i konačne smrti pod stražom u Lori. Predmet je, kako je pisao Index, mirovao gotovo desetljeće, prije nego što ga je Franetović uzeo u ruke. Na kraju je optuženike oslobodio, ali mu je Županijski sud srušio presudu zbog pogrešno utvrđenog činjenično­g stanja i naredio novo suđenje. U međuvremen­u je predmet otišao u zastaru.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia