24sata

ZA NOVI TV SIGNAL 159 KUNA ODJEDNOMIL­I 70 NA MJESEC

ZEMALJSKE ANTENE Prelazak na DVB-T2 sustav neće utjecati na prijam TV signala putem kabelske, satelitske i IPTV platforme. Odnosi se samo na one koji TV gledaju preko zemaljske antene

- Pišu: STJEPAN BANOVIĆ, IVO KOZARČANIN

Vlasnici televizora starijih od pet godina koji program primaju zemaljskim antenama vjerojatno neće moći gledati novi digitalni signal, čije je emitiranje u dijelu Hrvatske ovih dana počelo. Prodaja televizora koji podržavaju novi digitalni signal počela je 2014. Nekoliko godina to su mogli samo najbolji i najskuplji uređaji, a od 2017. oprema za DVB-T2 signal ugrađuje se u većinu prijamnika. Standard za kodiranje signala HEVC H.265 najnoviji je. Posljednja

verzija nije stara ni godinu dana i može se reći da su odašiljači i veze, a preko njih i naše televizijs­ke kuće, napokon uhvatili korak s najnapredn­ijom tehnologij­om na svijetu. Treba znati da kod ovih standarda nije problem cijena, nego su jednostavn­o sasvim novi pa na tržištu postoje milijuni televizijs­kih prijamnika koji ih ne podržavaju. Zato pri kupnji treba tražiti oznake DVB-T2 i HEVC H.265. Ti uređaji ne bi trebali biti značajnije skuplji. Novi DVB-T2 signal neće utjecati na prijam TV programa preko kabelske, satelitske i IPTV platforme. Tko gleda televiziju preko satelita, kabela ili interneta, gledat će je i dalje.

KAKO PROĆI NAJJEFTINI­JE

Prilagodit se trebaju samo korisnici koji signal primaju zemaljskim antenama, a riječ je o 44,21 posto hrvatskih kućanstava. Mahom su iz ruralnih dijelova, ili stariji ljudi koji nisu uhvatili korak s tehnologij­om i nemaju kabelsku ili satelitsku. Možda za njih nemaju novca. Takve usluge svaki mjesec dodatno koštaju, a i dalje se plaća standardna RTV pristojba od 80 kuna na mjesec. Za prilagodbu na novi signal najjeftini­je je kupiti novi digitalni prijamnik, kutiju kakvu smo kupovali prije desetak godina uz državnu subvenciju. Danas se takva pomoć ne spominje, a novih digitalnih prijamnika, kutijica preko kojih se antene spajaju na televizore, ima za 159 kuna i to je najjeftini­je zato što se plaća jednom.

BOLJE SPAJA HDMI KABEL

Treba paziti kakav ulaz za kabele ima televizor. Noviji u pravilu imaju HDMI koji omogućuje bolju sliku. Stariji televizori ponekad imaju samo scart ulaz pa treba provjeriti i može li se digitalni prijamnik povezati s televizoro­m tim kabelom. Jednokratn­o se može proći i kupnjom novog televizora. Onih s dijagonalo­m zaslona od 80-ak centimetar­a ima i za manje od 1000 kuna i uglavnom se mogu kupiti na dulju otplatu, do tri godine. Većih televizora, s dijagonalo­m od oko 100 centimetar­a, ima od 1350 kuna. Oni oko 120 centimetar­a već su po 3000 kuna, a većima cijena drastično raste. Drugi je način sklopiti ugovor s nekim operatorom internetsk­e, kabelske ili satelitske televizije. No, to se plaća svaki mjesec, od 70-ak pa do nekoliko stotina kuna, a ostaje i 80 kuna obavezne RTV pristojbe.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia