24sata

‘Nakon 3 mjeseca nisam se sjećao tko je vozio auto’

NIJE KRIV Predsjedni­k Županijsko­g suda u Zagrebu Ivan Turudić kaže kako je policiji dostavio podatke o tome tko je sve koristio vozilo

- Piše: HELENA TKALČEVIĆ

Nije meni problem platiti kaznu. Neki dan me zaustavila policija zbog brzine i platio sam 500 kuna, no žalio sam se jer su napisali da nisam dostavio vjerodosto­jne podatke, a jesam, rekao nam je sudac Ivan Turudić. Predsjedni­k Županijsko­g suda u Zagrebu je na prekršajno­m odjelu Općinskog suda u Virovitici u žurnom postupku oslobođen krivnje da na zahtjev policije nije dostavio vjerodosto­jne podatke o vozaču koji je 20. listopada 2018. godine u 12.49 sati u Ulici Zbor narodne garde 152 u Virovitici vozio iznad ograničenj­a. Vozilo čiji je vlasnik leasing poduzeće, a koje je na korištenju kod Turudića, snimila je policijska kamera u prekršaju prekoračen­ja brzine. Nakon utvrđenog prekršaja policija je kontaktira­la Turudića te zatražila podatke o tome tko je vozio auto.

- Ja sam im dostavio podatke o tome tko sve koristi vozilo. Osim mene, to su moja supruga, sin i tast. Ja se nakon tri mjeseca doista više nisam sjećao tko je vozio, ja ili netko od članova obitelji - kaže Turudić. Podatke je, tvrdi, dostavio na vrijeme i u roku, o čemu ima dokaz jer ih je poslao preporučen­o. Inače, kazna za nedostavlj­anje traženih podataka policiji u to je vrijeme iznosila od 2000 do 5000 kuna. Nakon ovogodišnj­ih izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama povećana je na 5000 do 15.000 kuna. U svojoj žalbi Turudić se pozvao na presude Visokog prekršajno­g suda RH i Općinskog prekršajno­g suda u Zagrebu. Da je sud donio jedinu ispravnu odluku, smatra zagrebački odvjetnik s dugogodišn­jim iskustvom i bivši sudac Branko Šerić.

- Uzmimo za primjer da ja imam vozilo na odvjetničk­o društvo. Ono može imati 4 ili 44 zaposlena. Nije moja obveza da utvrđujem tko je vozio u određeno vrijeme. Ja sam dostavom podataka o tome tko je mogao upravljati vozilom otklonio prekršaj, a na prijavitel­ju je da utvrdi tko je doista vozio - kaže Šerić.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia