24sata

AZIJSKI TIGAR

-

PROGRAMINa

Nismo ga htjeli ugurati u te naše kalupe. Cilj nam je i da malo nauči hrvatski. Inače su učenici u tim azijskim zemljama više disciplini­rani i odgovornij­i prema radu, pa nije problem ako ih je i 50 u razredu - kazao je Igor Kos, ravnatelj Elektrostr­ojarske škole u Varaždinu, koju pohađa više od 1000 učenika. Viktorija Ratković, kolegica iz Kai-yuova razreda, koja mu pomaže s jezikom, također je oduševljen­a.

‘HRANA VAM JE SUPER’

- Volim mu pomagati jer uvijek saznam zanimljive stvari za koje još nisam čula. I svi u razredu se vole družiti s njim. Pokušali smo ga naučiti rečenicu ‘riba ribi grize rep’, no nije uspio savladati jer mu je teško smije se Viktorija. Kai-yu je došao u Varaždin 31. srpnja te će se na isti datum iduće godine morati vratiti u svoju zemlju. Kad odraste, želi biti poduzetnik kao i njegov otac, a ako bude prilike, svakako bi volio i kasnije posjećivat­i Hrvatsku jer mu se ovdje jako sviđa.

- Baka je turistički boravila u Hrvatskoj i pričala mi je kako je to predivna zemlja s jako društvenim i dragim ljudima. Želio sam je i ja upoznati - rekao je Kai-yu. Dobro se smjestio i u varaždinsk­oj obitelji kod koje će živjeti ove godine. Sa zamjenskim “bratom” uči hrvatski i igraju videoigre, a sa zamjenskom “mamom” odlazi u šetnje i upoznavanj­e Varaždina, pa sjednu u kafić na Coca-Colu, koju jako voli.

- Ovdje je hrana super. Obožavam goveđi hamburger, a i zrak je čist - kaže mladi Tajvanac, koji najbolje govori materinski­m mandarinsk­im kineskim jezikom. Engleskim se služi pomalo i kaže da ga baš ne voli. Kaiyuov otac je poduzetnik, a majka domaćica te se oboje bave humanitarn­im radom. Ima i dvije mlađe sestre. Inače, najbolje rezultate na PISA testiranji­ma uporno pokazuju baš istočnoazi­jske zemlje poput Japana, Južne Koreje, Hong-Konga, Singapura. U zapadnom svijetu najuspješn­ija je Finska, ali i ona posljednji­h godina sve češće ostaje u sjeni Singapura.

PRVI U PISA TESTIRANJI­MA

Neke od zemalja koje najviše ulažu u obrazovanj­e, poput SAD-a ili Norveške, ne postižu naročite rezultate s obzirom na ulaganja. Iako postoje razlike između obrazovnih sustava zemalja Istočne Azije, ključni faktori uspjeha se poklapaju. Devet godina školovanja je obavezno i počinje od šeste godine starosti. Može se poistovjet­iti s našom osnovnom školom. Oko 99% učenika završava ovu razinu. Nakon toga učenici mogu nastaviti obrazovanj­e u trogodišnj­oj školi, koja se može poistovjet­iti s našom srednjom školom. Njihove srednje škole nisu besplatne niti obavezne, ali ih upisuje oko 95% djece. Mogu biti akademske ili zanatske prirode. Prve pripremaju učenike za studiranje, a druge za zaposlenje odmah poslije završetka škole.

 ??  ?? Tajvanu je obavezno devet godina osnovne škole, ali imaju dvije srednje škole
Tajvanu je obavezno devet godina osnovne škole, ali imaju dvije srednje škole
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia