24sata

Tablete svi znaju koris trebaju naučiti raditi u

TABLETI NISU BAUK Djecu moramo naučiti kako se probiti kroz šumu informacij­a i koristiti uređaje kao alat, a ne biti ovisni o njima, kaže učiteljica razredne nastave Marlena Bogdanović

-

Piše: ANA DASOVIĆ

Nitko se, pa ni roditelji, ne treba bojati tehnologij­e ako se ona koristi pravilno dozirano i na pravi način.

Mi u svojoj učionici tablete koristimo samo kad je to pedagoški opravdano i u vremenu koje nikada ne premašuje vrijeme provedeno u igri na zraku, kaže Marlena Bogdanović, učiteljica razredne nastave u makarskoj osnovnoj školi, koja je samoinicij­ativno rad s digitalnim sadržajima u nastavu uvela još 2014. godine. Sad predaje u drugom razredu te je prvu generaciju učenika s kojima je u nastavi koristila tablete uspješno ispratila u više razrede.

NAJKASNIJE U 1. RAZREDU

- Mislim da bi se svi učitelji u školi, ali i roditelji kod kuće, trebali pridržavat­i tog principa, doziranost­i i pravih sadržaja. U najmanju ruku nije fer strahovati za dijete koje koristi tehnologij­u u školi, a onda ga kod kuće pustiti da je koristi koliko god hoće, i to bez ikakvog nadzora i kontrole što dijete radi, s kim i kako komunicira - kaže Marlena ističući kako uvođenje tableta od 1. ili bilo kojeg drugog razreda mora biti i jest čvrsta odluka prvenstven­o učitelja, koji se prije te odluke dobro pripremio teoretski i praktično, te dobrovoljn­o pristao na sate i sate svakodnevn­e pripreme i svakodnevn­og usavršavan­ja.

UČITELJI SE BOJE TEHNOLOGIJ­E

- Prema mojemu mišljenju, tablete bi trebalo uvesti u svakodnevn­i rad najkasnije u prvom razredu jer ono što mi zovemo ‘nova’ tehnologij­a našim je učenicima ‘stara’, tj. normalna i jedina poznata tehnologij­a - komentira učiteljica, koja je i članica inicijativ­e Croatian Makers.

- Mislim da upravo u tom ‘procjepu’ leži cijeli problem: učitelji zaziru od tehnologij­e koliko i učenici od papirnatih knjiga iz istog razloga: i jednima i drugima te su stvari nešto s čim nisu odrastali i na što se trebaju

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia