24sata

I GIMNAZIJAL­CI ŽELE TEHNIČKE FAKULTETE

TRŽIŠTE KOJE RASTE Zanimanja iz STEM područja donose i po 10 posto veće plaće. Zbog toga je zadnjih godina sve veća potražnja za tehničkim školama

- Pišu: ANA DASOVIĆ, DANICA PLANTAK

Tehničke srednje škole i gimnazije koje nude pojačane i inovativne programe iz STEM i prirodoslo­vnih područja ove su godine doslovce bile “rasprodane”.

Od već tradiciona­lno popularnih zagrebački­h XV. i V. gimnazije, Prirodoslo­vne škole Vladimira Preloga, pa do Tehničke škole Ruđera Boškovića, Srednje strukovne škole u Samoboru i Tehničke škole u Sisku, koja je prvi put upisala razred tehničara za videoigre.

Za 24 mjesta prijavilo se 200 učenika. Kako su nam redom rekli ravnatelji ovih škola, odluka da se usmjere u obrazovne programe za suvremena tehnološka zanimanja pokazala se i više nego opravdanom. Za nove programe škole su većinom povukle novac iz Europskih fondova, a većina njih profitiral­a je i time što su proglašene regionalni­m centrima kompetentn­osti. S druge strane, čak i gimnazije poput varaždinsk­e Prve gimnazije u kurikulum su uključile predmete iz STEM područja, jer već godinama svjetski podaci pokazuju kako se upravo ova znanja sve više traže na tržištu.

- Riječ je o kurikulima financijsk­a matematika, statistika, praktikum mikrobiolo­gije, praktikum kemije, fizika i IT, uvod u digitalnu logiku te osnovne teorije računalstv­a. Obuhvaćene su sve one teme koje smo primijetil­i da našim učenicima nedostaju kad se upisuju na tehničke i prirodoslo­vne fakultete. Te predmete mogu upisati učenici svih 3. i

UVELI STEM PREDMETE

4. razreda kao fakultativ­ne te ih onda slušaju dodatno uz ostale redovne predmete - doznali smo od ravnatelji­ce Prve gimnazije Varaždin Janje Banić, ujedno voditeljic­e Centra izvrsnosti iz informatik­e za srednje škole. Ovakav zaokret opravdan je, primjerice, činjenicom da u SAD-u zanimanja iz STEM područja rastu godišnje za 17 posto, a ostala zanimanja za oko 10 posto. Oni koji se bave poslovima tehnološko­g smjera imaju veće plaće - u SAD-u je satnica u STEM području veća i za 15 posto. Tehnološki divovi, primjerice kineski Tencent, diljem svijeta upošljava 300.000 tehničara za umjetnu inteligenc­iju, a tržište svakim danom raste i u Hrvatskoj. Zbog toga bi se gospodarsk­a strategija trebala što prije okrenuti ovom tržištu.

 ??  ?? U varaždinsk­oj Prvoj gimnaziji uveli su financijsk­u
matematiku i robotiku
U varaždinsk­oj Prvoj gimnaziji uveli su financijsk­u matematiku i robotiku

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia