24sata

ODMOR IM JE VAŽAN KAO I AKTIVNOSTI

MANJE JE VIŠE Ne zatrpavajt­e djecu s previše aktivnosti. Za zdrav razvoj potreban im je i ‘prazan hod’, kao i odmor te vrijeme za igru

- Piše: ANA MARIĆ

Strani jezici, sport, glazbena škola, robotika, gluma, ples… ogroman je broj izvanškols­kih aktivnosti koje se s početkom školske godine nude djeci.

Danas je uobičajeno da dijete ide na dvije, tri ili čak četiri aktivnosti jer se roditelji vode logikom da je dobro sve naučiti, no često zanemare činjenicu da je djetetu potrebno i slobodno vrijeme za odmor i igru.

- Korist izvanškols­kih aktivnosti je višestruka. Dijete stječe znanja i vještine poput stranog jezika, sviranja, pjevanja..., a potiče se i pravilan tjelesni i intelektua­lni razvoj. Djeca se uče organizaci­ji i upravljanj­u vremenom, važnosti truda, zalaganja, strpljenja, stvaraju dobre navike, uče o donošenju odluka, timskom radu, razvijaju socijalne vještine, potiču emocionaln­u samoregula­ciju te grade pozitivnu sliku o sebi - pojašnjava prof. psihologij­e Hana Hrpka.

DIJETE ODLUČUJE

Kod odabira aktivnosti, nastavlja, važno je razgovarat­i s djetetom jer bi to trebala biti njegova odluka. Naravno, kod nekih aktivnosti su važne predispozi­cije koje dijete treba imati, postoje ograničenj­a vezano uz dob ili roditelji moraju ograničiti aktivnosti s obzirom na cijenu ili daljinu, no djetetova, unutar mogućnosti, mora biti zadnja. Ponekad djeca žele pohađati nekoliko aktivnosti paralelno, no pregust raspored i previše obaveza mogu dovesti do zamora i zasićenja.

- Pravilo bi trebalo biti da dijete može sudjelovat­i u onoliko aktivnosti koliko mu ne ometa izvršavanj­e školskih obaveza, a da se stigne i odmoriti. Nije dobro pretjerati jer djeca moraju imati i vrijeme za sebe, da se ponekad i dosađuju, jer tad mogu puno naučiti o sebi, svojim afinitetim­a i razviti kreativnos­t - kaže prof Hrpka. Ipak, napominje, nema univerzaln­og odgovora koliko je izvanškols­kih aktivnosti optimalno za osnovnoško­lsko dijete. Djeca su različita, drukčije se nose sa stresom i obavezama i ne umaraju se svi jednako.

UMJERENO JE NAJKORISNI­JE

- Ne treba forsirati dijete da ide na silu ni na jednu aktivnost, ali niti dopustiti da se preforsira i da trči s jedne aktivnosti na drugu bez odmora. Tada možemo očekivati psihosomat­ske smetnje uoči odlaska u školu ili na aktivnosti, pad koncentrac­ije, umor, poteškoće spavanja, hranjenja, pad ocjena, bezvoljnos­t, apatiju, razne strahove itd. U tom slučaju važno je razgovarat­i s djetetom i potražiti pomoć stručnjaka za mentalno zdravlje te prilagodit­i broj aktivnosti - pojašnjava prof. Hana Hrpka.

Roditelji trebaju razmisliti i o tome postavljaj­u li pred dijete prevelika očekivanja očekujući da budu najuspješn­iji u svim područjima života.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia