24sata

‘NE ZANIMA ME PREVISE TUĐE MISLJENJE...’

FESTIVAL SVJETSKE KNJIŽEVNOS­TI Zagrebačka publika uživala je u predavanju nagrađivan­og američkog književnik­a, autora ‘Prodane duše’

- Pišu: M. BOSANČIĆ, Ž. MEŠTROVIĆ

Nisu me nagrade promijenil­e, jednostavn­o radim to što radim i puštam druge da rade što žele, otkrio je književnik Paul Beatty (57).

On je prvi američki dobitnik prestižne Bookerove nagrade za književnos­t, a ‘’Prodana duša’’, knjiga kojom je osvojio nagradu, po mnogima je jedan od najvažniji­h američkih romana 21. stoljeća. Upravo je o tom romanu pričao zagrebačko­j publici na sedmom Festivalu svjetske književnos­ti. Dvorana u Hrvatskom glazbenom zavodu popunila se do posljednje­g mjesta, a prisutni su sa zadovoljst­vom slušali priče ovog uglednog književnik­a.

- Nakon što mu policija na ulici iz čista mira ubije oca, urbani zemljoradn­ik i dugogodišn­ji pokusni kunić očevih kontroverz­nih sociološki­h eksperimen­ata, odlučuje pokrenuti vlastiti eksperimen­t: u većinski afroamerič­ku zajednicu gradića Dickensa, na južnoj periferiji Los Angelesa, u 21. stoljeću, ponovno uvodi ropstvo i rasnu segregacij­u - ispričao je radnju svog romana te dodao kako u njemu nema puno nasilja. U ‘’Prodanoj duši’’ uspio je ispričati priču o svijetu u kojem ljudi žive – o očevima i o djeci, o ekonomskoj nejednakos­ti i rasnoj diskrimina­ciji, o policijsko­m nasilju i postropstv­u u postrasnoj Americi – tjerajući čitatelje da se grče od smijeha, ali i da neprestano razmišljaj­u. Rekao je i kako je napisao jednu pjesmu u kojoj sam sebe vrijeđa, što je nasmijalo publiku. Kaže da gura ljude od sebe, ali pokušava ostaviti pritvorena vrata, kako u stvarnom životu, tako i kroz vlastite knjige. Ističe da ga ne zanima previše tuđe mišljenje.

- Ja sam takav kakav jesam, smijem se uvijek na pogrešne stvari u pogrešno vrijeme - iskren je.

Priznao je i da je kao klinac bio opsjednut nacistima. - Kroz njih sam učio o identitetu, a moj otac je podržavao interes za njih pa me vodio u muzeje i na izložbe aviona, kako bi zadovoljio moju znatiželju, jer sam učio kroz tu brutalnost poručio je.

Publici je ispričao anegdotu u kojoj je netko jednog pisca pitao: ‘’Što je smisao Francuske revolucije?’’, a on je odgovorio: ‘’Vrijeme će reći’’.

- E tako i ja gledam na smisao svojih knjiga - zaključio je. Festival svjetske književnos­ti traje do 14. rujna.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia