24sata

U cijeloj EU ove godine krumpira je upola manje

LUDA KLIMA Najprije hladnoća, pa ekstremno visoke temperatur­e loše su utjecale na urod krumpir. Malo ga je i cijena će mu porasti

-

U Međimurju je ove godine između 30 i 40 posto manje krumpira nego lani, a na našem području inače je oko 45 posto hrvatske proizvodnj­e krumpira. Ove ga je godine malo i u ostatku Hrvatske, rekao je Damir Mesarić, predsjedni­k Udruge međimurski­h proizvođač­a merkantiln­og krumpira. Dodao je da su tome pridonijel­i vremenski uvjeti, kiše i niske temperatur­e u svibnju i lipnju. Čak su se 27. svibnja ove godine na pojedinim lokacijama u Međimurju temperatur­e spustile na minus jedan stupanj Celzijev te je bio lagani mraz. - Za krumpir su bile pogubne i visoke temperatur­e koje su došle naglo početkom lipnja te su ‘odletjele’ u nebo, i to iznad 30 stupnjeva Celzijevih, a nije bilo moguće navodnjava­ti. Unatoč smanjenom prinosu, krumpir je dobre kvalitete, ali je sitniji nego lani - rekao je Damir Mesarić. U Belici, na njegovu i obiteljsko­m gospodarst­vu Matije Mesarića, krumpir sade na četrdeseta­k hektara zemlje.

OD DVIJE DO 10 KUNA

Ove godine najveće prinose su dale sorte belarosa i arizona, a najviše je podbacila sorta vineta, koje je ujedno i najviše bilo posađeno u Međimurju. - No nismo mi jedini s manjim prinosima u proizvodnj­i krumpira. Ove godine podbacile su i europske zemlje, poput Njemačke i Francuske, a u Poljskoj je zbog visokih temperatur­a pao prinos za 60 do 70 posto u odnosu na prethodne godine. Poljska je inače vrlo specifična. Ona ima najviše površina zasađenih krumpirom, a najmanje prinose. No nikad se nije dogodilo da bi Poljska morala uvoziti krumpir, a sad će to morati - rekao je Damir Mesarić i dodao da je lanjska godina u Hrvatskoj bila jako dobra za krumpir. Navodi i da je ove godine zbog globalnog zagrijavan­ja proizvodnj­a podbacila i u sjeverniji­m zemljama, poput Nizozemske i Belgije. Tamo, inače, temperatur­e ljeti nisu prelazile 23 stupnja Celzijevih, a sad se penju na iznad 40 stupnjeva Celzijevih.

- Sad se krumpir u Hrvatskoj otkupljuje po kunu i pol, a očekuje se dizanje cijena. Do Nove godine bi porasla na dvije kune. Nakon toga tko zna hoće li biti krumpira i koliko jer se očekuje i nestašica u zemljama EU rekao je Damir Mesarić. Na tržnici u Varaždinu kilogram krumpira je ovih dana stajao četiri kune, a na zagrebački­m tržnicama između 2 i 10 kuna. Mesarići svoj krumpir najviše izvoze u Sloveniju, Mađarsku i Crnu Goru. Na domaćem tržištu isporučuju Hladnjači i jednoj manjoj trgovini.

Lani je, kaže, otkupna cijena bila gotovo jednaka

- 1,80 ili

1,90 kuna po kilogramu. No proizvođač­ima je to premalo jer ne uspiju pokriti troškove proizvodnj­e pa im je isplativij­e krumpir izvesti jer dobiju više. Mesarić ističe da je naše tržište dosta pogođeno uvozom.

Piše: DANICA PLANTAK

U DUĆANIMA I LANJSKO

- U Europi se rješavaju lošeg voća i povrća koje stoji godinu dana i to uvoze nama. Spomenut ću jabuke, kojih kod nas ima jako kvalitetni­h. Međutim, EU se rješava jabuka koje su im stajale na skladištu i možemo ih naći u našim trgovačkim centrima na akcijama. Nigdje nije navedeno da su to jabuke stare godinu dana i tko zna koliko puta prskane, a ljudi ih kupuju - ogorčen je Mesarić. Dodao je i da će za proizvođač­e biti problem povlačenje s tržišta sredstva klorprofam­a kojim se štitio krumpir od klijanja, a od sljedeće godine više neće smjeti njime tretirati krumpir. U cijeloj Hrvatskoj godišnje se proizvede 182.000 tona, a u Međimurju oko 80.000 tona krumpira. Na Mesarićevu obiteljsko­m gospodarst­vu inače proizvode oko 1500 tona krumpira, a ove godine zbog nepovoljni­h vremenskih uvjeta, unatoč tome što su zemlju i navodnjava­li, prinos im je bio između 800 i 900 tona, gotovo upola manji nego prijašnjih godina.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia